NATO KRITIKUJE RUSE: Upadanje vaših aviona u Tursku je neprihvatljivo

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO KRITIKUJE RUSE: Upadanje vaših aviona u Tursku je neprihvatljivo

Generalni sekretar NATO pozvao Rusiju da "izbegava eskalaciju tenzija sa Alijansom".

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas kao "neprihvatljivu" povredu turskog vazdušnog prostora od strane ruskih borbenih aviona na tursko-sirijskoj granici. Akcije Rusije u Siriji, gde Moskva sprovodi vazdušne napade na položaje ekstremista "ne doprinose bezbednosti i stabilnosti u regionu", ocenio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO.

Turska je danas saopštila da su tokom vikenda njeni lovci presreli ruski borbeni avion koji je ušao u njen vazdušni prostor kod tursko-sirijske granice i naterali ga da se vrati nazad. Zbog toga je uložen protest Rusiji i šef turske diplomatije otišao je danas u Brisel da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom.

"Ja sam jasno rekao da NATO ostaje čvrsto posvećen bezbednosti Turske", navode se reči Stoltenberga u saopštenju i dodaje da je on za večeras sazvao sastanak stalnih predstavnika Alijanse u Briselu da razmotre situaciju. Stoltenberg je pozvao Rusiju da u potpunosti poštuje vazdušni prostor NATO-a i da "izbegava eskalaciju tenzija sa Alijansom".

"Pozivam Rusiju da preduzme potrebne mere da uskladi svoje napore sa naporima međunarodne zajednice u borbi protiv Islamske države", navodi se u saopštenju. Zapadne zemlje smatraju da ruske letilice ne bombarduju samo položaje ekstremista u Siriji već da dejstvuju i protiv pobunjeničkih grupa koje se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, navodi agencija Frans pres. Rusija je počela vazušne napade u Siriji prošle nedelje.

(Beta-AFP)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.