NATO BOMBA PROSLAVILA PUNOLETSTVO Neeksplodirani avionski projektil već 18 godina se nalazi NA OVOM MESTU

Izvor: Blic, 28.Mar.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO BOMBA PROSLAVILA PUNOLETSTVO Neeksplodirani avionski projektil već 18 godina se nalazi NA OVOM MESTU

Beograd obeležava 18 godina od NATO agresije, a neeksplodirana bomba u Prijedorskoj ulici na Zvezdari, bez ikakvog obeležja i upozorenja da se na tom mestu nalazi, slavi svoje punoletstvo.

Na svega par metara od prvih kuća u ovoj ulici postoji uska travnata staza, zarasla šibljem i niskim rastinjem, koja vodi do tačke gde je pomenuti avionski projektil pao i nekom srećom u nesreći ostao neaktiviran. Ipak, eksplozivna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naprava pogodila je kuću čije ruševine još uvek nisu uklonjene, te je prošavši kroz njene temelje prodrla duboko u zemlju.

Prema rečima komšija iz Prijedorske ulice, ni nakon nekoliko dolazaka nadležnih ekipa, pitanje neeksplodiranog projektila još nije rešeno.

- Pre par godina tu su dolazile i vojska i policija, ali nam je rečeno da se ništa neće raditi. Ne smeju da diraju bombu jer je duboko i nezgodno pala, tako da nismo dobili čak ni obećanje da bi u budućnosti mogla da se izvadi – kaže jedan stanar iz Prijedorske.

On dodaje da postoji i zanimljiva priča koja objašnjava kako se bomba tu našla, ali koliko je ona istinita ni sam nije siguran.

- Postoji priča da je bombu ispalila neka žena koja je bila u tom avionu i da je namerno nije aktivirala da ne bi napravila veću štetu, a porodica koja je spavala u toj kući je nekako preživela i dobila nadoknadu, pa su ih preselili u drugi stan – poručuje naš sagovornik.

Međutim, Zvezdarci iz ovog kraja su nam objasnili da je u pitanju treća bomba bačena na njihovo tlo tom prilikom, ali da su prethodne dve donele samo materijalnu štetu, bez civilnih žrtava.

- Druge dve bombe su padale na kasarnu koja se ovde nalazila, iznad nas je to policijsko imanje. Meni su dvorište i kuća bili puni gelera, svi u kraju su ostali bez prozora, bilo je strašno – ističe ovaj stanar.

Ipak, hrabri sugrađani su nam poručili da, posle toliko godina, straha od eksplozije nema, te da su odavno “oguglali na tu stvar” i navikli se da tek s vremena na vreme upozore po kojeg prolaznika da ne zalazi iznad njihovih kuća.

POTREBNO I DO 250.000 EVRA

Centar za razminiranje je pre nekoliko godina napravio projekat uklanjanja neaktivirane bombe, međutim, ovakav vid poslova se kod nas finansira donacijama iz sveta. To znači da bi projektil mogao biti uklonjen tek kada se pronađu sredstva, a vađenje jedne ovakve bombe može koštati i do 250.000 evra.

SAMO ZMIJE I PSI LUTALICE

Ostaci pogođene kuće ruglo su sami po sebi, a ovaj prizor dodatno narušavaju otpad, stara posteljina i druge pohabane stvari ostavljene oko nje. Da stvar bude gora, područje je sada postalo i leglo smukova i pasa lutalica koji su pretnja po prolaznike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.