NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Svedoči Legija!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Sep.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Svedoči Legija!

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, zakazanom za danas i sutra u Specijalnom sudu, trebalo bi da svedoči nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je u istrazi ukazao na nekadašnjeg šefa SDB Radomira Marković, prooptuženog u ovom postupku, kao odgovornog za zločin.

Ulemek tvrdi da je početkom NATO bombardovanja razgovorao sa Markovićem, u sedištu Službe u ulici Kneza Miloša, koji je zatražio od >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << njega da se "ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države", ali on to nije mogao da prihvati jer je bio angažovan na Kosovu.

U razgovoru nekoliko nedelja kasnije, Marković mu je rekao da je "to završeno" , da bi mu u jednoj prilici kao neposredne izvršioce ubistva Ćuruvije označio pripadnike Službe Ratka Romića i Miroslava Kuraka, takođe optužene u ovom postupku, tvrdi Ulemek, navodeći da je potpuno siguran da je do toga došlo "po nalogu" Službe, pišu Novosti.

Marković je, iznoseći na početku suđenja odbranu u kojoj se izjasnio da nije kriv, negirao da je Služba umešana u ubistvo Ćuruvije i negirao da je između njega i Ulemaka bio susret i razgovor u kojem je to tražio.

Do njihovog razgovora nasamo, precizirao je Ulemek, došlo u hodniku ispred kancelarije Markovićevog pomoćnika Franka Simatovića, koji se uprkos pozivima suda nije pojavio da svedoči tako da je predloženo da se na suđenju izvrši uvid u njegov iskaz iz istrage.

Ulemek je naveo da je njegov motiv da ovo ispriča u istrazi to što je petnaest godina stariji i iskusniji, da je u samici analizirao sve što se dešavalo i da je Služba zlouptrebljena na najstrašnji način.

Ulemek i Marković su u zatvoru na izdržavanju kaznu od po 40 godina zatvora jer su osuđeni za atentate na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali i u Budvi i za ubistvo Ivana Stambolića, dok je Ulemek osuđen i za atentat na Zorana Đinđića i u slučaju Zemunski klan.

U ovom nastavku suđenja trebalo bi, kako je sudsko veće najavilo, da budu saslušani i pripadnici Zemunskog klana, braća Miloš i Aleksandar Simović, koji su u istrazi ispričali da je po naređenju Ulemeka trebalo da ubiju Romića i Kuraka ali da se od toga odustalo, kao i da je Ulemek rekao da je Marković naložio ubistvo Ćuruvije.

Vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. i to , kako Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi, iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti zbog svojih javnih istupa.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Svedoči Legija!

Izvor: Cafe.ba, 26.Sep.2016

Ulemek je naveo da je njegov motiv da ovo ispriča u istrazi to što je petnaest godina stariji i iskusniji

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.