Izvor: Southeast European Times, 02.Mar.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija i SAD jačaju vojne veze

Cilj partnerstva sa SAD kada su u pitanju vojne obuke jeste da se Makedoniji pomogne u ispunjavanju standarda NATO-a.

02/03/2015

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 2.3.2015.

U pokušaju da ubrza svoje pristupanje NATO-u, Makedonija planira da obavlja zajedničke vojne vežbe za Sjedinjenim Državama-

Zemlja je spremna da postane punopravna članica vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << saveza, rekao je ministar odbrane Zoran Jolevski 24. februara tokom sastanka sa novim američkim ambasadorom u Makedoniji Džesom Bejlijem.

Jolevski je opisao reformu odbrane, razvoj vojne akademije i nastojanja da se unaprede sposobnosti vojnika. On je takođe ukazao na doprinos Makedonije misijama u Avganistanu koje predvodi NATO.

„Makedonija i Sjedinjene Države su strateški partneri sa dugotrajnim iskustvom na polju saradnje“, reklo je ministarstvo odbrane Makedonije za SETimes.

„Počinjem svoj mandat uz veliko uvažavanje snažnog prijateljstva između naše dve zemlje“, rekao je Bejli. „Mi smo partneri i saveznici. Naši vojnici stoje rame uz rame u Avganistanu.“

„Više od 20 godina i u nekim teškim vremenima radili smo zajedno i ostvarili puno toga težeći zajedničkim ciljevima, posebno u izgradnji Evrope – celovite, slobodne i u miru, sa Makedonijom potpuno integrisanom u NATO i EU“, dodao je on.

Tema zajedničke obuke i njenog doprinosa pristupanju Makedonije NATO-u pojavila se krajem januara, kada se Jolevski sastao sa generalom Volterom Li Milerom u Komandi SAD za specijalne operacije u Tampi, u američkoj državi Florida.

General Vasko Đurčinovski, komandant Jedinice za specijalne operacije Armije Makedonije, pridružio se ministru odbrane u poseti tom vojnom objektu u SAD.

Jedinice Armije Makedonije (ARM) koje će učestvovati u mirovnim operacijama NATO-a na Bliskom istoku već koriste vojni poligon Krivolak, rekao je Jolevski. Ministar je predložio korišćenje vojnog poligona za zajedničke vežbe specijalnih snaga makedonske i američke vojske.

Jolevski i Miler takođe su razmotrili mogućnost da pripadnici američkih specijalnih snaga obučavaju makedonske vojnike.

Partnerstvo između dve zemlje „datira iz 1994, na svim poljima“, rekao je pukovnik Mirče Đorđoski, portparol ARM.

„Ovo partnerstvo pomoglo je Armiji Makedonije, ne samo u jačanju njenih sposobnosti i obuci za učešće u misijama NATO-a, nego u smislu strukturiranja vojske u skladu sa standardima NATO-a“, rekao je Đorđoski za SETimes.

„Do sada je više od 6.000 pripadnika ARM obučeno u jedinicama ili školama američke vojske. Taj broj ukazuje na obim i relevantnost bilateralne saradnje“, dodaje on.

Podrška Oružanih snaga SAD nije ograničena na obuku. Prošle godine u bazi Ilinden u Skoplju makedonska vojna policija dobila je opremu u vrednosti skoro milion dolara.

„Interoperabilnost je jedan od najvažnijih principa adaptacije svake vojske koja teži da se približi vojnim standardima evroatlanskog saveza“, navodi Nano Ružin, bivši ambasador Makedonije u NATO-u.

Kako zajednička obuka može da pomogne integrisanje balkanskih zemalja u NATO? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.