Kujat: Velike greške NATO u ophođenju sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2014, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kujat: Velike greške NATO u ophođenju sa Rusijom

Bivši general NATO Harald Kujat ocenio je da je Severnoatlantska vojna alijansa napravila velike greške u ophođenju sa Rusijom tokom ukrajinske krize i istakao da dve strane moraju da razgovaraju.

On je u intervjuu za "Dojče vele" naveo da bi u slučaju potrebe za jačanjem odbrambenih linija NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Poljskoj i baltičkim državama, bilo potrebno dosta vremena, jer su armije većine evropskih država promenile strukturu i dramatično smanjile naoružanje.

"NATO želi da se bolje pripremi za konvencionalnu odbranu. Konvencionalne sposobnosti trebalo bi da budu pojačane. To je rezultat ukrajinske krize. Baltičke zemlje, ali i Poljska, su pre svega te koje strahuju da bi varnice mogle takoreći da preskoče granicu i da bi i one same bile ugrožene, rekao je Kujat.

On je istakao da je za NATO problem vreme koje je potrebno za reagovanje, jer je zbog promena saveznicima potrebno prilično vremena da u Poljskoj ili baltičkim zemljama izgrade čvrstu liniju odbrane.

"Razlog za to su i geografski odnosi - tu bi Rusija jednostavno bila u boljoj situaciji. Zbog toga te države i traže stalno stacioniranje trupa NATO na njihovoj teritoriji kako bi se vreme potrebno za reagovanje skratilo, objasnio je nemački general.

Kujat je podsetio da je strateško partnerstvo između NATO i Rusije zasnovano na ugovoru prema kojem nije predviđeno stalno prisustvo velikih jedinica NATO u istočnim zemljama članicama.

"To je jednostrano objašnjenje! Ono se, naravno, u svako doba može povući, ali ja mislim da bi to bila velika greška jer vrednost strateškog partnerstva NATO i Rusije je mnogo veća od onoga što bi se moglo postići, ukoliko bi se na Baltiku stacionirale trupe. To bi bila eskalacija ili pogoršanje odnosa", tvrdi Kujat.

On nije saglasan sa izjavama komandanata NATO koji tvrde da Rusija više nije partner, nego protivnik i ističe da treba sesti sa Rusima za sto i dogovoriti se oko toga šta su interesi NATO država, a šta interesi Moskve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kujat: NATO i Rusija treba da se dogovore

Izvor: Akter, 02.Sep.2014

Bivši general NATO-a Harald Kujat ocenio je da je Severnoatlantska vojna alijansa napravila velike greške u ophođenju sa Rusijom tokom ukrajinske krize i istakao da dve strane moraju da razgovaraju..Bivši general NATO Harald Kujat ocenio je da je Severnoatlantska vojna alijansa napravila velike greške...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.