Korbin: Opsesivno širenje NATO-a uzrok nestabilnosti u svetu

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2015, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korbin: Opsesivno širenje NATO-a uzrok nestabilnosti u svetu

03.09.2015. -

Britanski poslanik, čija popularnost vrtoglavo raste, zalaže se za dijalog sa Rusijom i kritikuje London zato što okreće leđa izbeglicama koje beže od ratova u Evropu.

Najveći favorit za novog predvodnika laburista Džeremi Korbin smatra da Velika Britanija treba da razmotri ulogu u NATO-u i počne ozbiljne pregovore sa Rusijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
„Kada govorim o NATO-u, jasno je da mora da se povede ozbiljna rasprava o strateškoj ulozi Velike Britanije. (…) Kao prvo, brine me što NATO traži od članica da izdvoje dva odsto BDP-a za troškove odbrane. Drugo je stav Dejvida Kamerona, koji je izneo na poslednjem samitu NATO-a, da se (ova organizacija) proširi na čitav niz pridruženih članica, koje bi sve, shodno povelji NATO-a, mogle da nas uvuku u brojne sukobe. Svetu je potrebno da se vojne tenzije smanje, a ne da se povećaju“.

Korbin, koji važi za probuđenu nadu britanske levice, ukazao je na opasnost od širenja NATO-a na zemlje istočne i centralne Evrope i upozorio na nesmotreno hitanje u novi hladni rat.

„Problem je preterano i opsesivno širenje NATO-a od 1990. NATO je osnovan 1948. kao hladnoratovska mašina. Godine 1990. završen je Hladni rat, rasformiran je Varšavski pakt, a NATO nije ugašen već je nastavio. Od onda pokušava da se širi, a 2006. godine je potpuno izmenio povelju i sebi dodelio globalnu ulogu, što znači da možemo da budemo uključeni u sukobe svuda u svetu. Moramo da se zalažemo za realističniji pogled na ulogu NATO-a i postavimo pitanje zašto i gde pokušava da se proširi i zbog čega“.

Britanski poslanik je jasan i u osudi britanske vlade kada je reč o načinu na koji se odnosi prema izbegličkoj krizi koja svakim danom poprima sve veće razmere. On smatra da Velika Britanija ne sme da okreće leđa izbeglicama koje beže od ratova u Evropu.

„Nemačka prima 200.000 izbeglica, a mi smo prihvatili samo mali deo — 20.000 prošle godine. Ne znam koliko bi trebalo da ih primimo, ali to mora da bude značajan broj. Naročito zemlje sa juga Evrope prihvataju značajan broj izbeglica, a ne dobijaju dovoljno podrške“.

Britanska vlada odbija da prihvati izbeglice sa Mediterana. London je pristao da primi nekoliko stotina izbeglica iz Sirije, iako su milioni ljudi u ovoj zemlji ostali bez krova nad glavom. Korbin ukazuje do čega dolazi kada se evropske vlade ponašaju kao da ih se ova ljudska drama ne tiče.

„Imamo strašne scene u Mađarskoj, gde hiljade izbeglica pokušava da uđe u voz, a to im nije dozvoljeno. Mađarske vlasti su rekle da će biti odgurnute prema granici sa Srbijom. To je sramna situacija, očajne ljude guraju tamo-vamo. Britanska vlada mora da reaguje“.

Laburisti biraju novog lidera 12. septembra, nakon što je Ed Miliband podneo ostavku posle debakla partije na parlamentarnim izborima u maju. Istraživanja, ali i sve veći broj simpatizera, ukazuju na to da će pobedu odneti Korbin, simbol starih laburista pre nego što je na čelo ove partije došao Toni Bler.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.