Izvor: RuskaRec.ru, 20.Jul.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su bila Šumska braća, trn u oku Sovjeta?

NATO je 11. jula objavio video posvećen Šumskoj braći, ili takozvanim Narodnim partizanima. Bili su to gerilci koji su se borili protiv sovjetskih vlasti u baltičkim državama nakon što su postale deo SSSR-a 1940. godine.
Video prikazuje nekoliko veterana Šumske braće koji se prisećaju svoje borbe protiv „sovjetskih osvajača“ nakon završetka Drugog svetskog rata. Ministarstvo spoljnih poslova RF nije dočekalo toplo >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << ovaj film. Zvanična predstavnica MSP-a Marija Zaharova je izjavila da je video pokušaj prekrajanja istorije, i da se zaboravlja na rezultate Nirnberškog procesa. Zaharova je istakla da su Šumska braća bila lojalna nacističkoj Nemačkoj i ubila hiljade civila.
Priča o gerilskom otporu je godinama bila kamen spoticanja u odnosima između baltičkih država i Rusije.
Poreklo pokreta Šumska braća su nastala na Baltiku za vreme ruske revolucije 1905. godine, kada su mnogi istočni Evropljani bežali u šume od carističkog režima. Grupacija se ponovno pojavila u leto 1940, kada su tri baltička naroda postala deo Sovjetskog Saveza.
Sovjetska vojska ulazi u Rigu 1940. / Iz slobodnih izvora
Oni su se žestoko protivili komunističkoj ideologiji i gubitku nezavisnosti svojih zemalja. Mnogi pripadnici buržoazije su bili prisiljeni da beže iz gradova, tražeći sklonište u šumama gde su se formirale male borbene jedinice: od pet do nekoliko desetina ljudi.
Komandni štab nije postojao, i svaka grupa je delovala nezavisno od drugih, ali ipak bile su ujedinjene u zajedničkom cilju suprotstavljanja Sovjetskom Savezu u pokušaju da vrate nezavisnost svojim matičnim zemljama.
Borci su živeli u dobro skrivenim bunkerima duboko u šumama. Napadali su sovjetske vojnike u zasedama na putevima, u selima i manjim gradovima.
Šumska braća su izbegavala sukobe sa većim, dobro naoružanim jedinicama sovjetske vojske. Na meti su bili uglavnom partijski činovnici i manje vojne jedinice, a koristili su sve poznate taktike gerilskog ratovanja i terorizma.
„Narodni partizani“ nakon nemačke invazije „Narodni partizani“ su pojačali svoju borbu protiv Sovjeta kada je  Nemačka napala SSSR 22. juna 1941. Prvih dana nacističke ofanzive sporadični napadi Šumske braće su kočili sovjetske snage.
Nemačka vojska ulazi u Rigu, jul 1941. / Global Look Press
Deo baltičkih gerilaca se u Drugom svetskom ratu pridružio nacistima. Zatim je nekoliko SS divizija popunilo svoje redove Estoncima, Litvancima i Letoncima, koji su izvršili mnoge zločine nad stanovništvom, naročito nad Jevrejima i Rusima iz Pskovske oblasti.
Ali, i mnogi od onih koji su sklopili savez sa nacistima su se vratili dobro naoružani u šumu da bi se ponovo priključili pokretu, jer postalo im je jasno da Nemačka neće vratiti nezavisnost njihovim zemljama.
Posleratna borba Pokret „narodnih partizana“ se aktivirao 1944. kada su sovjetske trupe počele da oslobađaju baltičke teritorije od fašista.
Ali njihove jedinice više nisu bile male. Formirali su velike, dobro naoružane odrede, bili iskusniji u ratovanju, a u svojim redovima imali i vojnike Vermahta i SS-ovce baltičkog porekla, blokirane u Kurlandskom džepu (naziv za blokadu snaga Osovine od strane Crvene armije na poluostrvu Kurlandija).
Sovjetska zastava na zgradi Vrhovnog Saveta Estonije, Talin, 1944. / Global Look Press
Od 1944. do 1947. godine sovjetske trupe su se suočile sa velikim formacijama baltičkih gerilaca, često od nekoliko hiljada vojnika. Neki od njih, poput Narodnooslobodilačke vojske Litvanije, imali su generalštab, zajedničku komandu, čak i vojne škole. Ali mučili su se u redovnim sukobima sa većim i bolje naoružanim sovjetskim jedinicama.
Šumska braća su shvatala da mogu opstati samo ukoliko se hladni rat između SSSR-a i saveznika pretvori u pravi rat. Mnogi od njih su bili u stalnom kontaktu sa zapadnim obaveštajnim službama.
Ipak, hladni rat nikada nije prerastao u otvoreni sukob, a pokret je počeo da gubi snagu. Jedinice su počele više da liče na bande i izgubile su važnu podršku lokalnog stanovništva.
Sovjetski obaveštajci su uspeli da prodru u redove Šumske braće, i to je odigralo značajnu ulogu u sudbini pokreta. Poslednja grupa baltičkih „narodnih partizana“ je nestala 1969. godine.
Šumska braća u masovnoj kulturi i javnom mnjenju U Sovjetskom Savezu ovaj „partizanski pokret“ je ili bio dugo zanemaran ili negativno prihvatan, kao u romanu Arvidsa Grigulisa „Kada kiša i vetar udaraju u prozor" (1965.).
Stanovnici Rige dočekuju sovjetske oslobodioce 1944. / TASS
Prvi pokušaj da se Šumska braća prikažu nepristrasno napravljen je, uprkos sovjetskoj cenzuri, 1966. godine, kada je snimljen litvanski film „Niko nije želeo da umre“. Tu se borba između komunista i „narodnih partizana“ ne pokazuje kao sukob između dobra i zla, nego kao nacionalna tragedija - kada je društvo podeljeno, a brat prisiljen da puca na brata.
I danas neki baltički istoričari pokušavaju da dokažu da nisu svi „narodni partizani“ bili isti. Za letonskog naučnika Artursa Zvinklisa, na primer, neki su bili kriminalci a neki ideološki borci:
„Bilo je ljudi koji su verovali da se bore za nezavisnost Letonije protiv okupatora“, kaže on.
Scena iz filma „Niko nije želeo da umre“ (1965) / kinopoisk.ru
Istoričar Igor Gusev se kategorički ne slaže. On smatra da u priči o Šumskoj braći nema apsolutno ničeg junačkog.
„Mogu da navedem mnoge primere kada su ubijali obične seljake, silovali komunistkinje, pljačkali prodavnice. Kada se obični banditizam predstavlja kao 'borba protiv totalitarnog režima', pošten čovek može osetiti samo mučninu i gađenje", kaže ruski istoričar.  
Sovjetska avijacija posle 1941: Stići i prestići Luftvafe

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.