Kneževići Đukanoviću: Kažite Klintonu da laže

Izvor: Politika, 03.Jul.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kneževići Đukanoviću: Kažite Klintonu da laže

Podgorica – Jedan detalj iz filma „Pad Miloševića” ujeo je za srce roditelje dečaka Miroslava Kneževića, koji je poginuo tokom NATO bombardovanja crnogorske varošice Murino 1999. godine. Naime, bivši američki predsednik Bil Klinton u tom filmu kaže da je bombardovanje Crne Gore od njega tražio crnogorski premijer Milo Đukanović.

Zbog te izjave, koju su preneli crnogorski mediji, Momirka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Mirko Knežević, roditelji nesrećnog dečaka, pozvali su crnogorskog premijera Mila Đukanovića da javno kaže bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu da je lagao kada je kazao da je on tražio bombardovanje Murina. Klintonova tvrdnja je, kako su preneli ovdašnji mediji, objavljena u dokumentarcu koji je napravio Bi-Bi-Si pod nazivom „Pad Miloševića”.

Umesto da se Đukanović obrati porodicama postradalih u zločinačkom bombardovanju male varošice ne severu Crne Gore, oglasio se njegov kabinet, koji je saopštio da su tvrdnje da je on prizivao NATO bombe „van pameti”. Prema navodima i insertima iz filma koji su objavili mediji, Vlada Crne Gore je „bila od podrške u planovima NATO-a”. Klinton je ispričao da ga je posle gađanja ciljeva u Crnoj Gori nazvao tadašnji francuski lider Žak Širak i pitao o čemu se radi.

On mu je odgovorio da je bombardovanje ciljeva u Crnoj Gori tražio Đukanović. Klinton je izjavio i da je dobio informacije, kako pišu mediji u Crnoj Gori, da je „Đukanović tražio bombardovanje lokacija gde su oni koji su protiv njega i koji su promiloševićevci”. Momirka i Mirko Knežević okrivljuju Đukanovića što je „zbog politike i ličnih interesa žrtvovao Murino i građane, među kojima su bila i deca koja su se tog dana igrala na limskom mostu”.

„Znate li, premijeru, da je naš sada pokojni Miroslav tada nosio vašu sliku na prsima jer ste mu bili idol i da je zahvaljujući vama ovaj svet napustio raskomadan? Istu sudbinu su doživele i male Olja i Juca. To su uradili NATO zlikovci, vaši ’dobrotvori’. Recite javno Klintonu da laže, a mi vam praštamo pogibiju našeg sina. Vratite nam decu i ostale murinske žrtve i Murino će glasati za ulazak u NATO. Ovako, srećan vam veliki put s njima, ali nam krvnike nemojte dovoditi u kuću”, poručili su Kneževići.

Na kraju pisma Kneževići poručuju Đukanoviću: „Zamislite vladara jedne zemlje koji traži da se deo njene teritorije bombarduje zarad njegovih ličnih interesa, kako bi ućutkao svoje oponente.”

Vlast je u pismu porodice Knežević prepoznala deo strategije kojom Rusija pokušava da poveća broj onih koji se protive ulasku Crne Gore u NATO. Potpredsednik vlade i zamenik predsednika Demokratske partije socijalista Duško Marković saopštio je da nije teško prepoznati odakle dolazi kampanja protiv NATO-a.

„Rusija ne gleda dobronamerno na politiku proširenja NATO-a i to se vidi, ali to ne može Crnu Goru zaustaviti na njenom putu. Nemam podatke da li finansira tu antikampanju, ali iz onoga što znamo, postoji znatna podrška snagama u Crnoj Gori koje su protiv NATO-a”, rekao je Marković.

Među izjavama koje ističu lekovito dejstvo za države koje se priključe NATO-u jeste i nedavna izjava ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, koji je rekao da će ta alijansa pomoći razvoju crnogorske poljoprivrede.

„To bi bili projekti koji bi povezali NATO i poljoprivredu u Crnoj Gori, bilo da je reč o deminiranju zemljišta bilo otklanjanju određenih supstanci koje mogu dugoročno da utiču na kvalitet zemljišta u Crnoj Gori”, ocenio je Ivanović.

Na ove reči je javno reagovao predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore profesor Radan Nikolić:

„Neka NATO najpre dekontaminira ono što su njihove bombe posejale po našim livadama, selima i gradovima.”
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.