Kampanja za i protiv NATO na terenu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja za i protiv NATO na terenu

U godini kada Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO, intenzivira se kampanja za i protiv učlanjenja u Sjeverno-atlantsku alijansu. I podržavaoci i protivnici članstva u NATO najavljuju terenski rad za prikupljanje podrške. Pri tom, premijer Milo Đukanović očekuje da će ostvariti potrebnu podršku u javnom mnjenju kako bi pozivnica za članstvo bila realizovana krajem godine.

Očekujući da do kraja godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << NATO uputi poziv Crnoj Gori za članstvo, ovih dana je pojačana kampanja za članstvo u NATO tako što se u medijima emituju spotovi koji sugerišu da članstvo u NATO obezbjeđuje sigurnost svih građana. Premijer Milo Đukanović je potvrdio da je započela kampanja i dijalog sa članstvom partija koje podržavaju integracije u NATO:

„Koriste se inovirani pristupi i poruke razvijene za različite društvene grupe, a nastavljeno je i sa sadržajnom saradnjom sa nevladinim sektorom koji se bavi pitanjima vezanim za evroatlantsku integraciju u realizaciji brojnih aktivnosti. Očekujemo da će kombinacija pomenutih aktivnosti dati rezultate i da ćemo uskoro imati jasan trend jačanja koji će rezultirati većinskom podrškom građana članstvu u NATO, onakvom kakvu već imamo u Skupštini.“

Posljednje istraživanje Agencije Damar pokazuje da je javno mnjenje i dalje potpuno podijeljeno po pitanju priključenja Crne Gore NATO alijansi. Dok 38 posto crnogorskih građana podržava ulazak u NATO, 38 posto je protiv, a 24 posto nema jasan stav o tome. Isto istraživanje pokazuje da je situacija u Parlamentu potpuno drugačija, odnosno da preko 55 posto poslanika, dakle predstavnika tih istih građana, podržava pristupanje NATO savezu. To znači da i u partijama koje se zalažu za članstvo Crne Gore u NATO postoji određen procenat članstva koji se protivi integracijama u alijansu ili su neodlučni. Da postoji prostor za proširenje podrške članstvu Crne Gore u NATO složio se i Mevludin Nuhodžić, poslanik Demokratske patije socijalista:

„Taj prostor je obaveza za intenziviranje aktivnosti svih subjekata koji se zalažu za članstvo u NATO. Naravno, kroz konstruktivan i argumentovan dijalog.“

Istovremeno sa kampanjom za povećanje podrške učlanjenju u NATO savez pokrenuta je i kampanja protiv članstva Crne Gore u NATO. „Pokret za neutralnost“ optužuje vladajuće stranke da žele da izbjegnu izjašnjavanje građana o članstvu u NATO, te da državnim sredstvima vode kampanju.

„Crna Gora ne želi da bude dio vojnih saveza i to je potpuno jasno imajući u vidu sva ispitivanja javnog mnjenja. A vlast uprkos tome troši stotine hiljada eura poreza građana na atralantističku propagandu“, kaže Marko Milačić.

Osim nedvosmislene podrške građana za članstvo u NATO i konsenzusa članica NATO za prijem Crne Gore, država treba da u susret pozivnici ispuni političke uslove kao što su reforma bezbjednosnog sektora i da unaprijedi vladavinu prava što uključuje podizanje standarda u oblasti pravosuđa i slobode medija. Đukanović je saopštio da su Vlada i institucije dosta učinili na ispunjavanju obaveza i standarda u okviru integracija u NATO. On je iznio podatke koji govore da je u ovim oblastima usvojen niz novih zakona:

„U oblasti vladavine prava nedavno je usvojen set zakona koji za cilj imaju jačanje nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Važno je pomenuti i rad na daljem unapređenju povjerenja između državnih institucija i medija. U oblasti odbrane fokus ostaje na jačanju vojnog budžeta u skladu sa strategijskim pregledom odbrane. Reforma obavještajnog sektora se sprovodi planiranim intenzitetom. U februaru je usvojen novi Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost kao važna osnova reformskih procesa u saradnji sa NATO.“

Međutim ono što se traži od Crne Gore je primjena usvojenih zakona, odnosno konkretni rezultati na terenu, kako bi se napredovalo ka članstvu u NATO.

„Ono što nedostaje svemu ovome, što ste pobrojali, jesu konkretni rezultati. Kada je u pitanju vladavina prava misli se na presude, kada je u pitanju rad Agencije za nacionalnu bezbjednost misli se takođe na stvari koje su svima nama poznate. Dakle mi smo danas 2015 godine počeli da saznajemo o tajnim računima pojedinih stranačkih funkcionera daleko od države Crne Gore. Čitajući izjave međunarodnih zvaničnika reforma našeg bezbjednosnog sektora jeste veoma važan faktor i veoma važan uslov za naše NATO integracije“, zaključuje poslanik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.