Jubilej Avalskog tornja

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Avalskog tornja

Avalski toranj, srušen takom NATO bombardovanja, obeležava pet godina od obnove. Tim povodom na Avali su organizovane brojne sportske i zabavne manifestacije.
Prvi toranj projektovan je i građen od 1959. do 1964. godine, a za posetioce otvoren 1965.godine.

Toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših TV repetitora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropi i svetu. Bio je i jedini toranj koji je za presek imao jednakostranični trougao.
Tokom NATO bombardovanja, 29. aprila 1999. godine, do temelja je srušen. Ubrzo su izgradnju novog tornja inicirali RTS i Udruženje novinara Srbije, uz podršku velikog broja građana.
Izgradnja simbola Beograda počela je 2005. godine, po projektu arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja.
Radovi su završeni u novembru 2009. godine a toranj je otvoren godinu dana kasnije 21. aprila.
Novi toranj visok je 204,5 metara, dve metra je viši nego stari, i sada je najviša građevina na Balkanu.
Ima mnoge funkcije - telekomunikacione, za uspostavljanje sistema digitalne televizije, ali je prenosnik svih signala neophodnih vojsci, policiji, televizijama i mobilnim stanicama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.