Islamska država pretnja za NATO, Rusija predvidiva

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Islamska država pretnja za NATO, Rusija predvidiva"

Šef Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel iz Češke, označio je samozvani islamski kalifat (ID) na Bliskom istoku za urgentniju i veću pretnju za NATO nego Rusija koja je po njegovoj oceni predvidljivija i očigledno nema nameru da direktno vojno ugrožava NATO.

"Ruske namere su nam u izvesnoj meri razumljive. Rusija ne predstavlja za nas bitniju pretnju sa aspekta toga koliko je pretnja hitna. Ne postoje nikakvi dokazi da bi Rusija želela da direktno vojno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugrozi NATO. A kod islamskog ekstremizma gotovo svakodnevno smo svedoci manifestacije neprijateljstva", kazao je general Pavel češkom on-lajn dnevniku Aktualne.cz.

Šef Vojnog komiteta NATO naglasio je da je stav islamskih radikala prema Zapadu "nepomirljiv", dok je zahvaljujući zajedničkim hrišćanskim i civilizacijskim korenima ipak moguće nalaženje zajedničkih stavova sa Rusijom.

"Kažem otvoreno - za NATO je u ovom trenutku islamski terorizam mnogo urgentnija pretnja nego Rusija, iako Rusima koji raspolažu velikim arsenalom nuklearnog i konvencionalnog oružja može malo ko da konkuriše kada su u pitanju destruktivne vojne sposobnosti. Ali to govorim bez obzira na nepredvidljivo ponašanje Rusije u Ukrajini zbog čega moramo da budemo spremni na svaku alternativu", kazao je Pavel.

Visoki zvaničnik NATO odbio je kategorično da bi razmeštanje vojne infrastukture NATO u nove, istočne članice moglo da bude shvaćeno kao vojna eskalacija u odnosima zapadnih saveznika sa Rusijom.

"Razmeštanje teške tehnike američke armije u nekim istočnim zemljama NATO, bez vojnika, moramo da sagledamo u kontekstu zbivanja. Uz to, SAD su najavile razmeštanje tehnike za jednu jedinu brigadu a to je s aspekta snaga ruske armije sasvim zanemarljivo. Znači nikako se ne radi o vojnoj eskalaciji", rekao je češki general.

Petr Pavel je podsetio da su u vreme proširenja na istok NATO i Rusija bili partneri i da tada nije bilo razloga da NATO u istočnim članicama otvara baze.

"To se promenilo nakon operacija Rusije u Gruziji, Moldaviji a sada i u Ukrajini. U nekim istočnim članicama NATO pojavile su se legitimne bojazni da bi i one mogle da budu cilj asertivne politike Rusije. Zato je nađen političko-vojni kompromis da se makar delimično pomeri infrastruktura NATO i istovremeno stvore mobilne snage spremne da reaguju na eventualnu krizu", kazao je Pavel.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

General Pavel: Za NATO veća pretnja Islamska država nego Rusija

Izvor: Press, 04.Avg.2015

Šef Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel označio je samozvani islamski halifat na Bliskom istoku za urgentniju i veću pretnju za NATO, nego Rusiju koja je po njegovoj oceni predvidljivija i očigledno nema nameru da direktno vojno ugrožava NATO. "Rusija je za nas predvidljivija nego...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.