Gola zadnjica protiv NATO nije krivično delo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2016, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gola zadnjica protiv NATO nije krivično delo

Češki veteran iz misija NATO na Kosovu i u Kuvajtu Martin Zapletal neće morati u zatvor zbog toga što je krajem maja skinuo pantalone i gaće i golom zadnjicom, bez reči, pokazao konvoju NATO šta misli o zapadnim saveznicima.

Sud u Viškovu, na istoku Češke je poništio presudu od 10 meseci zatvora za krivično delo izgredništva i poslao predmet opštini kao obični prekršaj.

Prolazak konvoja američkih vojnika iz baze u Nemačkoj na zajednicke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vežbe NATO u baltičkim zemljama ovog maja, za razliku od prvog američkog konvoja godinu dana ranije protiv koga su organizovani veći protesti, prošao bi potpuno nezapaženo da Zapletal nije isturio golu zadnjicu na konvoj u Viškovu gde su masovno porodice sa decom došle da pogledaju američka vojna vozila i savezničke vojnike.

U avgustu je Zapletal osuđen na 10 meseci zatvora sa odlaganjem na dve godine za krivično delo izgredništva i vulgarnog ponašanja pred decom, ali je uložio žalbu i sud u Viškovu je danas na ročištu presudio da njegov protest, iako vulgaran nije mogao biti krivično delo, već eventualno prekršaj.

"To je bio nenasilni otpor. Američka armija je najveći agresor na svetu. Zbog nje umiru vojnici, civili i deca. Trebalo bi da nam bude drago što je kod nas mir. Situacija može da se promeni", kazao je danas posle oslobađajuće presude dnevniku Pravo Zapletal.

Svoj način protesta Zapletal je pravdao time da u buci 225 vojnih vozila oko 400 američkih vojnika nikakve pokliče ni uvrede ni parole ne bi čuli a da je u anglosaksonskom svetu isturena gola zadnjica svima jasan znak prezira.

Zapletalu, koji je deset godina proveo u armiji i policiji a sada radi kao šofer, preti za prekršaj kazna maksimalno 200 evra.
Pogledaj vesti o: NATO,   Prvi maj,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.