Ferguson: NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Izvor: Kurir, 04.Mar.2015, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferguson: NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

BEOGRAD - Ne možemo da promenimo ono što se desilo u prošlosti, ali smatram da su odnosi NATO i Srbije napredovali i danas mogu da kažem da radimo zajedno i idemo napred, izjavio je admiral Mark Ferguson, komandant Južnog krila Severnoatlantske alijanse i americke mornarice za Evropu i Afriku.

Savez vidi Srbiju kao važnu članicu programa Partnerstvo za mir, a nedavno smo potpisali novi sporazum koji treba da unapredi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << saradnju u vezi sa pitanjima od obostranog interesa, naveo je Ferguson.

"Gradani Srbije treba da posmatraju NATO kao partnera koji želi da svojom ekspertizom pomogne reformu sektora odbrane i bezbednosti, uz puno poštovanje prema politici vojne neutralnosti Srbije", istakao je komandant Južnog krila NATO.

Govoreći o saradnji NATO sa Beogradom, Ferguson je istakao da je sa Srbijom ove godine planirano više od 100 zajedničkih aktivnosti i 40 partnerskih ciljeva.

"Više od 250 srpskih vojnika nedavno je sertifikovano kroz Alijansin Koncept operativnih sposobnosti. Ova obuka pomaže Srbiji da nastavi da pruža važan doprinos mirovnim msijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, dok istovremeno vaše vojnike čini bezbednijim u tim misijama", rekao je Ferguson.

Na pitanje da li odnosi Berograda i Moskve mogu da ugroze saradnju NATO sa Srbijom, on je rekao da Srbija ima svako pravo da bira svoj put, kao i svi njeni susedi i da je uveren da je partnerstvo i saradnja Srbije sa NATO, koja je bazirana na međusobnom poverenju, važna i za Srbiju i za ceo region, kao i za Alijansu.

Ferguson je rekao da misija KFOR-a treba da pruži bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu i da u sradnji sa drugim međunarodnim organizacijama podrži razvoj lokalnih bezbednosnih institucija.

"Normalizacija praktične saradnje Beogrda i Prištine u primeni propisa u zoni administrativno-granične linije biće neophodna kako bi se stalo na put kriminalnim aktivnostima i pstigao napredak u evropskim aspiracijama", naveo je komandant Južnog krila NATO.

"Naša namera je da idemo ka fleksibilnijem prisustvu trupa, ali u odlučivanju ćemo se voditi isključivo situacijom na terenu", rekao je on.

(Danas/Tanjug)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.