Došo đavo po svoje: NATO ulazi u Srbiju!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2016, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doš'o đavo po svoje: NATO ulazi u Srbiju!

Mnoge ružne stvari odvijaju se iza leđa građana Srbije. Vladajuća koalicija pokušava da kroz Skupštinu Srbije provuče nakaradni Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške, koji toj vojnoj alijansi, koja nas je 1999. godine bombardovala 78 dana, daje pravo da u Srbiji radi šta hoće i koliko hoće.

Saglasnost na ovakav Predlog zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << već je dao Odbor Skupštine Srbije za odbranu, a vladajuća koalicija tvrdi da se tim zakonom samo dodatno uređuju oblasti saradnje sa NATO, koje su dogovorene potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana.

Međutim, opozicija se ne slaže sa takvim obrazloženjem vlasti. Vanparlamentarni DSS tvrdi da bi usvajanje tog zakona bio krupan korak na putu potajnog uvlačenja Srbije u NATO. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić tvrdi da sporazumom Srbija dobrovoljno ustupa vazdušni prostor i teritoriju i nesmetan pristup državnim i privrednim objektima, te da se radi o odstupanju Vlade Srbije sa pozicije vojne neutralnosti zemlje.

Pokret Dveri ocenjuje ovakav predlog zakona "jasno pokazuje da je sadašnji režim odlučan u svojim podaničkim namerama da Srbiju uvede u NATO protiv volje njenih građana".

Posebno zabrinjava činjenica, dodaju u saopštenju Dveri, što će pripadnici NATO imati diplomatski status i "praktično će moći da kontrolišu šta žele i koga žele, uključujući i privatne poslovne aktivnosti građana".

Pripadnici NATO i njihova vozila imaće pravo neophodnog i slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju - navodi se u ovom nakardnom predlogu zakona.

Dakle, NATO vojnici i njihova vozila imaće, kako piše u predlogu, "pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju", dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima.

Posebno je naglašeno da se osoblju NATO, na njihov zahtev, mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe.

Celokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove - bez ikakvih opterećenja. Od nameta, plaćaće samo komunalne usluge.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.