Dogovor šefova diplomatija: Crna Gora biće 29. članica NATO

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor šefova diplomatija: Crna Gora biće 29. članica NATO

Šefovi diplomatija članica NATO postigli su saglasnost o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori, javila je večeras Televizija Crne Gore.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da Crna Gora može da bude ohrabrena sutrašnjom raspravom u Briselu u okviru koje će se odlučivati o pozivu za članstvo.

On je novinarima u Briselu rekao da smatra da je konsenzus među državama članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postignut, prenela je RTCG.

- Pozicija Nemačke je jasna, podržavamo upućivanje poziva Crnoj Gori i mislim da su i moje kolege u istom pravcu. Mislim da Crna Gora treba da bude ohrabrena sutrašnjom raspravom - kazao je Štajnmajer.

I litvanski šef diplomatije potvrdio je da su ministri dogovorili da Crna Gora bude 29. članica NATO-a.

- Time ćemo potvrditi politiku otvorenih vrata, ne samo za Crnu Goru nego i za ostale države aspirante.To je živi proces. Ne očekujem da će postignuti konsenzus biti doveden u pitanje, tako da ćemo najverovatnije, doneti odluku o pozivnici - kazao je litvanski šef diplomatije Linas Linkevičius.

U Briselu je danas počeo Ministarski savet zemalja članica, a prvi dan sastanka posvećen je situaciji u Avganistanu i odnosima Turske i Rusije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.