Đentiloni: Podrška članstvu CG u NATO

Izvor: VOA, 30.Jul.2015, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đentiloni: Podrška članstvu CG u NATO

Jugoistočni pojas Alijanse veoma je važan i pristupanje Crne Gore NATO-u je kompletiranje Atlantskog saveza u toj regiji, rekao je italijanski šef diplomatije Paolo Đentiloni

Đentiloni je danas u Podgorici razgovarao sa najvišim crnogorskim zvaničnicima.

Italijanski ministar inostranih poslova Paolo Đentiloni ocijenio je da je posjeta potvrdila dobre političke odnose dvije države i istakao kako >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je Italija oduvijek uvjerena da je važno da NATO do kraja godine dođe do rješenja u vezi sa Crnom Gorom.

"Proces pristupanja NATO-u važan je ne samo zbog prijateljstva između Italije i Crne Gore već i zbog našeg uvjerenja da je jugoistočni pojas Atlantskog saveza veoma bitan i pristupnje Crne Gore zapravo je kompletiranje NATO-a u ovoj regiji", poručio je Đentiloni.

On je kazao da Crna Gora i Italija imaju zajedničke interese u odnosu na Evropsku uniju i zapadni Balkan. Italijanski šef diplomatije je podsjetio na saradnju dvije države na  ekonomskom i trgovinskom planu i pojasnio da je to strateški proces, a da su osim ekonomskog aspekta, veoma važni i odnosi koji će omogućiti stabilnost, mir, kontrolu neregularne emigracije i ciljevi koji nakon teških godina rata moraju da se postignu na zapadnom Balkanu.

"Odnosi sa Evropom jedan su od osnovnih fakora koji mogu da pomognu u postizanju tog cilja", precizirao je Đentiloni.

On je istakao veliki potencijal saradnje u oblasti nafte, struje, odbrambenih sistema i turizma. Lukšić je kazao da posjeta Đentolionija, dva mjeseca nakon posjete italijanskog predsjednika, višestruko govori o odnosima između Crne Gore i Italije.

"Italija je jedan od naših najvažnijih parnera u prosecu integracija i oblasti ekonomske i saradnje u drugim oblastima i istovremeno jedan od najglasnijih podražavalaca naših integracionih težnji kada je u pitanju EU i naše članstvo u NATO", kazao je Lukšić.

On je zahvalio na veoma snažnoj podršci Italije crnogorskom integracinom putu i izrazio nadu da će Crna Gora do kraja godine imati veoma konkretan, ispunjen cilj, a to je poziv za članstvo u NATO.

"Italija je veoma važan partner Crnoj Gori i kada je ekonomska saradnja u pitanju, kompanije iz Italije su među najvećim investitorima, a ne treba pominjati značaj kompanjie A2A", rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su Italija i Crna Gora uspjeli da političke odnose materijalizuju konkretnim oblicima saradnje, kako u integacijama, izgradnji sistema vladavine prava, poboljšanja odbrambenih performansi, tako i u   ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima.

Đentiloni i Vujanović: NATO najbolji model za borbu protiv terorizma

NATO je najbolji model za borbu protiv terorizma i vjerskog ekstremizma, koji je problem ukupne međunarodne zajednice, ocijenio je italijanski šef diplomtije Paolo Đentiloni.

On je danas razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i ocijenio da su odnosi dvije države bliski i da je zajednički interes njihovo unapređenje.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je odgovoran partner evropskih integracija i u NATO integracijama pokazala je punu posvećenost članstvu.

Vujanović je iskazao poštovanje za podršku Italije u evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

On je kazao da je članstvo u NATO značajno za Crnu Goru, ali i da je veliki doprinos regionalnoj stabilnosti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.