Crna Gora čeka pozivnicu za NATO, opozicija sprema odgovor

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora čeka pozivnicu za NATO, opozicija sprema odgovor

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trebalo bi da u sredu ujutro objavi da li će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u tom vojnom savezu, a crnogorska opozicija poručuje da bi eventualni poziv bio stav samo jedne strane, a da bi konačnu odluku o pristupanju NATO-u trebalo da donesu građani na referendumu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Mandić kaže za Sputnjik da će odluka NATO-a biti samo informacija kako 28 država NATO-a vidi Crnu Goru i kakav je njihov interes vezan za budući položaj Crne Gore.

On smatra da su države-članice NATO-a veoma zainteresovane da Crnu Goru uklope u taj savez, jer je po njima to jedini deo severnog Mediterana koji još uvek nije postao sastavni deo ovog ofanzivnog vojnog saveza.

S druge strane, situacija u Crnoj Gori je drugačija, jer većina građana ne želi da bude u NATO-u, već želi da Crna Gora bude neutralna, kaže Mandić.

- Nemamo potrebu da se svrstavamo u front protiv našeg tradicionalnog saveznika Rusije, koja je pomogla da Crna Gora bude neutralna i koja je 300 godina bila naš zaštitnik. Prosto, ne želimo da se u ovom vremenu Crna Gora, koja je bila 500 godina bila pod otomanskom okupacijom, danas svrstava na stranu Turske protiv Rusije - kaže Mandić.

On dodaje da građani Crne Gore traže da se eventualna odluka donese na poštenom referendumu koga bi pripremila prelazna vlada ili neka vlada u kojoj bi participirala sadašnja opozicija jer "mi imamo problem sa izbornim kleptomanima".

- Radovali bismo se ako ne dođe pozivnica, ali i ako dođe, to će biti samo stav jedne strane - kaže Mandić i dodaje da će stranke koje su protiv ulaska u NATO uraditi sve da mobilišu većinsku energiju kako bi ona bila pretočena u većinsku volju građana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.