Čikarić: Umiranje od raka delom posledica bombardovanja, bačeno 15 TONA OSIROMAŠENOG URANIJUMA

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čikarić: Umiranje od raka delom posledica bombardovanja, bačeno 15 TONA OSIROMAŠENOG URANIJUMA

Stopa umiranja od raka u Srbiji je dostigla sam vrh stope smrtnosti od te bolesti u Evropi, što je delom posledica NATO bombardovanja, čija se 18. godišnjica navršava sutra, izjavio je danas predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, Slobodan Čikarić.

Tim povodom, ali i povodom meseca marta, koji je, inače, u svetu poznat kao mesec borbe protiv raka, danas je u prostorijama Društva, koje se godinama bori da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prikaže štetne posledice osiromašenog uranijuma korišćenog u bombardovanju, održana je konferencija za novinare na kojoj je doktor Čikarić podsetio da je tada na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

Reč je, objasnio je, o supstanci koja može da izazove mutacije gena i kancerogenezu.

- Da je ta supstanca pala u jednom komadu i na jedno mesto, ona ne bi bila opasna - rekao je Čikarić.

Osiromašeni uranijum je, podsetio je, uglavnom bačen na teritoriji Kosova i Metohije, stvarajući oblake prašine, koju je vetar raznosio po celoj Srbiji, pa je on stizao do drugih gradova, opština i farmi.

Osiromašeni uranijum je udisala i stoka, čije proizvode su konzumirali ljudi.

To je, kazao je Čikarić, vrlo opasno jer čak i mala doza jonizujućeg zračenja može da izazove maligne tumore.

Maligni tumori, objasnio je on, mogu da se pojave i 15 do 20 godina nakon izloženosti zračenju, što znači da i oni koji sada obolevaju od tih bolesti, to može biti posledica bombardovanja.

Prema podacima iz 2014, što se poklapa sa tim periodom, u Srbiji se karcinom pojavljavljuje 2,5 puta više od svetskog proseka, a na području KiM, koje je bilo izloženo najvećoj količini zračenja, iste godine je bilo 50 odsto više obolelih od raka u odnosu na 2013. godinu.

Ono što osim toga zabrinjava, istakao je Čikarić, jeste da se osim osiromašenog uranijuma koristio i Plutonijum 239, koji se upotrebljavao i za upotrebu američkih, atomskih bombi.

- Baciti osiromašeni uranijum na stanovništvo je zločin, a ako se u njemu nađe i plutonijum, to je zločin pojačan deset puta - zaključio je Čikarić.

Osim Čikarića, na konferenciji je govorio i general Slobodan Petković rekavši kako je neophodno sve ljude, a posebno one koji još uvek žive na Kosovu, informisati o opasnotima kojima su izloženi.

Petković kaže da je neophodno da se vlast ozbiljnije pozabavi tim problemom i da se oformi stručno telo koje će biti posvećeno tome.

Takođe, iz Društva čiji je član, zalažu se i za to da svima koji su oboleli od karcinoma a žive na području Kosova, bude obezbeđeno besplatno lečenje.

Na kraju, kaže Petković, neophodno je zalagati se da se zauvek zabrani korišćenje osiromašenog uranijuma kao oružja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čikarić: Umiranje od raka delom posledica bombardovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2017

Stopa umiranja od raka u Srbiji je dostigla sam vrh stope smrtnosti od te bolesti u Evropi, što je delom posledica NATO bombardovanja, čija se 18. godišnjica navršava sutra, izjavio je danas predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, Slobodan Čikarić...Tim povodom, ali i povodom meseca marta,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.