Britanski poslanici: NATO nije spreman da odgovori na pretnju iz Rusije

Izvor: BKTV News, 31.Jul.2014, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski poslanici: NATO nije spreman da odgovori na pretnju iz Rusije

NATO nije spreman da odgovori na vojnu pretnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na “nekonvencionalan napad” te zemlje, upozorili su danas britanski poslanici.

“Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali – značajan je. Nismo uvereni da je NATO spreman za ovu pretnju”, rekao je predsednik parlamentarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Odbora za odbranu Rori Stjuart.

Članovi Odbora su sačinili izveštaj u kome od Alijanse zahtevaju da uputi stalnu misiji i vojnu opremu u svoje baltičke članice – Estoniju, Litvaniju i Letoniju, kao i da oformi regionalno sedište.

Događi u Ukrajini, kako stoji u dokumentu, opisani su kao “poziv na buđenje” koji je otkrio “alarmantne nedostatke u pogledu spremnosti NATO-a”, prenosi AFP.
“Na ruski nekonvencionalan napad, koji bi značio upotrebu asimetričnih taktika, bilo bi posebno teško da se odgovori”, stoji u izveštaju.

Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i “neregularne milicije”, a AFP podseća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta.

Parlamentarci su pozvali britansku vladu da iskoristi samit NATO-a u Velsu u septembru da zatraži promene u cilju bolje spremnosti da se odgovori na pretnju iz Rusije.
“Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije”, stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Portparolka NATO-a je izjavila da će taj izveštaj biti veoma pažljivo proučen i podsetila da je vojni savez već preduzeo mere na jačanju svoje odbrane i da će taj “akcioni plan” biti razmatran na samitu u septembru.
“NATO je već preduzeo mere da ojača kolektivnu odbranu, posebno za naše istočne saveznike, sa još više aviona u vazduhu, više brodova u moru i više vežbi na zemlji”, rekla je ona.
 
Izvor: tanjug.rs
The post Britanski poslanici: NATO nije spreman da odgovori na pretnju iz Rusije appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.