Bajden: SAD predane ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2015, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: SAD predane ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu

ZAGREB - Američki potpredsjednik Džo Bajden u srijedu je kazao da cjelovita, slobodna i mirna Evropa nije moguća bez njenog jugoistoka koji mora biti integrisan, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brioni da vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

"Sanjamo moja generacija i generacija moga oca da će postojati Evropa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena, i smatramo da to nije moguće bez jugoistoka Europe koji mora biti u potpunosti integrisan u Evropu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kazao je Bajden u izjavi novinarima nakon zagrebačkog samita.

"To je garancija za cjelovitu i slobodnu Evropu u miru", istakao je Bajden.

Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Evropu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu.

"Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Dejtonskim sporazumima, integraciji ove evropske regije po prvi put u institucionalne strukture Evrope", istakao je Bajden.

Po njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU-a ne objedine, umjesto da dijele ove države.

"Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja bezbjednosti i stabilnosti", rekao je Bajden i pozvao članice procesa Brdo-Briouni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u evroatlantske integracije.

"Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje", rekao je drugi čovjek Amerike i u tom kontekstu posebno spomenuo Crnu Goru.

"Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u", poručio je Bajden.

SAD je, nastavio je, samo u ovoj godini uložio 130 miliona dolara u ovo "privredno i strateški važno područje".

"I za mene nema sumnje: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Evropske unije", zaključio je Bajden.

Pri tome je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika, prenosi Hina.

Govoreći opetovano o važnosti ovog dijela Europe osvrnuo se na pitanje energetske zavisnosti i istakao nužnost diversifikacije izvora energije jer "niti jedna država ne bi trebala koristiti energiju da bi manipulisala drugim državama na unutrašnjem i spoljnom planu"

Bajden nije propustio da se osvrne i na migrantsku krizu, kazavši da predstavlja veliko opterećenje za regiju, ali i da je kriza s tako velikim priljevom migranata ponovo pokazala koliko je jugoistok Europe sa stajališta bezbjednosti i stabilnosti izuzetno važan za cijelu Evropu. SAD se mora uključiti u rješavanje migrantske krize, smatra Bajden i ističe da je SAD izdvojio 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

Bajden je zahvalio svojim domaćinima, predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i slovenačkom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je "procvjetala u koaliciju" između dvoje državnika i urodila ovom vanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.

Vezana vijest:

Završen samit u Zagrebu: Upućen poziv na zajedničku saradnju u borbi protiv terorizma

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.