Ako Finska uđe u NATO, Rusija joj dolazi na granice!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako Finska uđe u NATO, Rusija joj dolazi na granice!

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je posle sastanka sa finskim kolegom Saulijem Ninisteom da će Rusija poštovati svaki izbor Finske po pitanju članstva u NATO ali da se teško može očekivati da će ruska vojska, koja se nalazi na 1.500 kilometara od finske granice, ostati na tom rastojanju.

- Mi poštujemo svaki izbor finskog naroda u vezi sa zaštitom svoje nezavisnosti, svoje bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << - to je izbor Finaca - rekao je u petak Putin, napomenuvši da je Rusiji, ipak, draži neutralni status Finske.

- Zamislite da Finska uđe u NATO. To znači da će finska vojska prestati da bude nezavisna, prestaće da bude suverena u punom smislu te reči. Ona će postati deo vojne infrastrukture NATO, koji će se momentalno naći pored granica Ruske Federacije. Šta mislite da ćemo raditi dalje - na 1.500 kilometara smo udaljili našu vojsku - da ćemo ostati tamo? - rekao je Putin.

Ruski predsednik se zapitao kako Rusija treba da odgovori na povećanje prisustva NATO u blizini svojih granica.

- Podsetiću vas da je Rusija donela odluku i realizovala je, mi smo udaljili našu vojsku od rusko-finske granice na udaljenost od 1.500 kilometara. I ništa sve do sada nismo menjali. A na našim granicama na Baltiku vojska NATO-a se povećava. Šta da radimo? - rekao je Putin.

Ruski predsednik je ponovio da će Moskva morati da reaguje na razmeštanje sistema protivraketne odbrane NATO-a u Poljskoj i na povećanje kontingenta Alijanse.

- Sada govore o postavljanju istog sistema radara i antiraketa na teritoriji Poljske, a to je već region Baltičkog mora. Šta da radimo? Kako da zaustavimo te pretnje? Moramo na odgovarajući način da reagujemo. Sada se objavljuje da će biti uvećan kontingent NATO-a u baltičkim zemljama. Premeštanje naše vojske na našoj sopstvenoj teritoriji karakteriše se kao agresivno ponašanje, a vojne vežbe NATO-a u blizini naših granica iz nekog razloga se tako ne posmatraju. Mi smatramo da je to apsolutno nepravedno i da nije realno - istakao je Putin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.