Abhazija hrli u naručje Rusiji

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abhazija "hrli u naručje" Rusiji

Kandidatura Gruzije za članstvo u NATO podstakla je pregovore o alijansi i integraciji otcepljenje gruzijske oblasti Abhazije s Rusijom, prenosi u subotu ruska agencija TASS.

Da je Gruzija mirnodopska zemlja, Abhazija ne bi pregovarala sa Rusijom smatra Čirikba

 

"U toku su pregovori motivisani agresivnom politikom Gruzije", izjavio je šef diplomatije Abhazije Vjačeslav Čirikba komentarišiću nacrt sporazuma o alijansi i integraciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
 

"Moramo zajedno da delujemo, jer Gruzija planira da uđe u NATO, a SAD aktivno lobiraju to članstvo", ocenio je Čirikba i dodao da se nastavljaju pregovori o integraciji.

 

Prema njegovim rečima, do tih pregovora ne bi ni došlo da je Gruzija "mirnodopska zemlja".

 

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. zbog kontrole nad gruzijskim otcepljenim regionima Abhazijom i Južnom Osetijom. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

 

Abhazija se odvojila od Gruzije posle ratnih sukoba 1992-1993. godine, u kojima je više hiljada ljudi poginulo. Nezavisnost te republike, osim Rusije priznale su samo Nikaragva, Venecuela i mala ostrvska država Nauru u Tihom okeanu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.