AMERIČKI GENERAL TVRDI: NATO treba da isključi Tursku zbog obaranja ruskog aviona!

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKI GENERAL TVRDI: NATO treba da isključi Tursku zbog obaranja ruskog aviona!

Slučaj ruskog bombardera Su-24 koji je oborilo Ratno vazduhoplovstvo Turske možda nije poslednja provokacija Ankare i države-članice NATO bi trebalo da Tursku isključe iz Alijanse, izjavio je američki general-major u penziji Pol Valeli.

Po mišljenju Valelija, napad Ankare nije bio povezan sa zaštitom granice zemlje — ona se odvažila na ovaj korak pokušavajući da Rusiji pokaže da je upravo ona glavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sila u regionu i da ne namerava da ustupi tu svoju poziciju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odavno na najneposredniji način učestvuje u konfliktu i ovo nije prvi incident: pre nekoliko godina Turska je već oborila sirijski avion. Pol Valeli je uveren da su akcije turskog Ratnog vazduhoplovstva usmerene na ruski Su-24 otvorena provokacija. Pritom, pošto Turska namerava da kontroliše situaciju u regionu i pretenduje na ulogu regionalnog lidera, ona će, najverovatnije biti spremna da preduzima i slične korake i u budućnosti.

"Koliko mi je poznato, Turska želi na ovaj ili onaj način da obnovi tursko carstvo, dok Erdogan namerava da u Turskoj stvori kontrolisanu islamsku državu. Imajući to u vidu, Turska ima svoje interese i ona ih aktivno promoviše i ne obraća posebnu pažnju ni na Rusiju ni na zemlje NATO“, naveo je Valeli.

Države-članice NATO-a treba da se naoružaju odlučnošću i da isključe Tursku iz Alijanse, jer Ankara odbija da pomaže u borbi protiv Islamske države, smatra ekspert. Između ostalog, Turska traži da predsednik Sirije Bašar el Asad ode, a da na njegovo mesto dođe druga vlada.

(Sputniknews)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.