ALARM U HRVATSKOJ Od najveće vojne sile na Balkanu postali smo smešni, NATO nam je IZVADIO ZUBE

Izvor: Blic, 27.Maj.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARM U HRVATSKOJ Od najveće vojne sile na Balkanu postali smo smešni, NATO nam je IZVADIO ZUBE

Vojni stručnjaci u Hrvatskoj upozoravaju da je tamošnjoj vojsci potrebna hitna modernizacija, ali i povećanje broja vojnika, piše danas "Jutarnji list".

Kako piše Jutarnji list, "pre 20 godina borbeno najefikasnija sila u Jugoistočnoj Evropi svedena je na protokolarnu vojsku zaduženu za mirovne misije, odbranu od poplava, prevoz bolesnika, spasavanje turista i gašenje požara", uz konstataciju da je svrha postojanja prave vojske - da bude spremna za rat - bila zaboravljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << duže od decenije.

"NATO je izvadio zube hrvatskoj vojsci"

List navodi da su tek prvi koraci preduzeti u modernizaciji vojske u kojoj kao se navodi "treba povećati broj vojnika sa 16.000 na 25.000, nabaviti 18 modernih borbenih aviona, sagraditi četiri do šest podmornica i izdvajati dva odsto BDP-a za obranu".

"Na tu činjenicu opasno je zatvarati oči, pogotovo u vremenima kada se sve češće spominje da će na Balkanu izbiti novi sukobi. Pa ipak od 2000. godine česte su bile floskule o maloj i profesionalnoj vojsci koja će uza sebe imati NATO ako slučajno zatreba", piše Jutarnji.

Dalje u tekstu navodi se da su hrvatskoj vosci pod okriljem NATO-a "sistemski vađeni zubi" tako što su rezane tenkovske snage, prepolovljena avijacaija, gašeno podmorničarstvo i rashodovanje borbenih helikoptera Mi-24.

List prenosi reči aktuelanog ministra odbrane Damira Krstičevića koji podseća da je Plenkovićeva vlada povećala budžet ministarsta odbrane.

- Veći budžet preduslov je za snažniju vojsku, za ulaganje u ljude, opremu, razvoj i modernizaciju. Napravili smo prvi korak i odmah na početku mandata, Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem povećala je oDbrambeni budžet za devet posto. Kao ministar obrane smatram da to povećanje mora da se nastavi i narednih godina - rekao je Krstičević.

"Najvažnije - nabavka borbenih aviona"

Kao najvažniji projekat u modernizaciji vojske, Jutranji list navodi da se u "najhitnijem roku mora doneti odluka o nabavci minimalno 18 višenamenskih borbenih aviona", ali da je nabavka aviona samo vrh piramide i da je tamošnjoj avijaciji potrebna infrastruktura, onsono nova avioa baza i obuka.

"Razmatra se i nabavka sistema protivvazdušne obrane srednjeg dometa. S obzirom na konfiguraciju zemlje, Hrvatskoj bi bi bilo potrebno bar četiri do šest baterija. Dosad se spominjao norveški 'NASAMS', a sličan mu je i izraelski 'SPYDER-MR'. S obzirom na potencijalne opasnosti, u idućoj deceniji treba razmotriti i opcije većeg dometa, poput američkog 'Patriota' ili izraelskog 'David’s Slinga'", navodi JUtranji.

Uzor - Izrael

Kada je reč o vojnom budžetu, navodi se da bi Hrvatska trebalo da teži rastu vojnog budžeta do dva odsto najkasnije do 2022, što je i zahtev NATO, a da bi u odnosu na sadašnji rast BDP-a, hrvatsko ministrastvo odbrane do to roka trebalo da raspolaže sa 8,4 milijarde kuna (oko 113 miliona evra) odnosno duplo više nego danas.

Kada je u pitanju brojnost vojnika, "Jutarnji" piše da je bi broj aktivnih vojnika trebalo da bude povećan sa 25.000, od čega bi bar 5.000 trebalo da bude deo avijacije i 3.000 u mornarici. Kao uzor navode se izraelske odbrambene snage, odnosno "borbeno najefikasniju vojsku na svetu", sa kojom "hrvatska vojska ima mnogo sličnosti" napominjući da obe zemlje imaju "nenaklonjeno, nestabilno i često neprijateljski raspoloženo susedstvo".

U tekstu je naglašeno da je potrebno proširiti ovlašćenja vojske da vojnici mogu da brane granicu u slučajevima poput migrantskog talasa i da je potrebno posvetiti posebnu pažnju i unaprediti sposobnosti sajber ratovanja.

Srbija i tenkovi

Uz konstataciju da hrvatska vojska poseduje 48 tenkova tipa M-84A4, za koji se navodi da je zastareo, list upozorava da to nije dovoljno "kada se uzme u obzir da će Srbija uskoro imati oko 250 tenkova M-84 i T-72".

"Nema smisla ulagati u modernizaciju M-84, već se mora potražiti novi tenk. Tenkove moraju da prate i borbena vozila daleko modernija od zastarjelih M-80A. Minimum bi bili korišćeni nemački Marderi, čija se cena kreće oko milion evra. Nova brigada bi trebalo da bude oklopna kako bi se umanjila brojčana nadmoć Srbije u oklopu".

Dalje u analizi navodi se da je hrvatskoj vojsci u sledećoj deceniji potrebna eskadrila pravih borbenih helikoptera, poput američkih "AH-64 Apachea", a da bi Hrvatska mogla da počne da proizvodi dronove.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.