Izvor: BalkanRock.com, 03.Maj.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Zvučalo je nestvarno”: Deca Loših Muzičara premijerno sa novim pevačem

Foto: Biljana Cvetanovski

Popularni beogradski fank-rok bend Deca Loših Muzičara (DLM), čiji počeci datiraju još davne 1988. godine, održao je nakon godinu dana dugoočekivani koncert u novosadskom KC Utopia. Tom prilikom premijerno je predstavljen njihov novi pevač Nenad Petrović.

Prvi album „Dobar dan!“, DLM objavili su 1993. godine, a zatim su usledila izdanja „Prolećni dan“ (1995), „Virus“ (1998) i „…Gde >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << cveta Samsung žut“ (2005), nakon kojeg je bend napustio pevač Aleksandar Siljanovski-Silja. Na njegovo mesto došao je tada Ivan Jevtović i bio u bendu sve do skoro. Muzika DLM-a je stilski uobličena, autentična. Njihovi nastupi pršte od pozitivnih vibracija, osmeha, ljubavi prema muzici koja isijava iz svakog člana benda ponaosob. Jedan odmeren i dostojantven, a u isto vreme neposredan i prisan odnos prema publici, je ono što krasi ove muzičare. Njihove hitične pesme, razgovetne su i tople. Neretko stvaraju vrhunski provod. Tako je i bilo i ove koncertne večeri. Prostor KC Utopia bio je pun, aplauzi i povici dobrodoišlice radosni i glasni, a prvi redovi, u kojem su se obreli i neki od novosadskih muzičara, bili su spremni da fotoaparatima ovekoveče prvi Nenadov nastup. Obratio se kratko sa “Dobro veče!”, poklonio se i počeo…

Pesma “Konji ritma” sa njihovog drugog albuma, našla se prva na set listi. Već na samom početku, novi vokal je “kupio” publiku. “Dobar je!”, “Može!”, “Dobar stav ima, šmeker”, bile su samo neke od izjava iz publike. Zavidna energičnost u izrazu, na koju smo navikli kada su živi nastupi ovog benda u pitanju, sa akcentom da stariji, muzički potkovani članovi, elanom i razgaljenošću godine ne broje, bila je stopostotno ispoštovana; naravno koliko je to bilo moguće na maloj bini, Ako su neki i bili skeptični, brzo su bili uvereni da DLM “prži” i dalje, i to u starom dobrom stilu. Nakon velikog hita, usledile su pesme sa prvog albuma „Dobar dan!“, i to “Doživotno osuđen na ljubav”, “Mara” i “Kreditna kartica.” Publika je već bila “hopnotisana”.

Osvrnuo se zatim DLM opet na drugi album i pesmu “Motel Kurodowtz”, a nakon nje su usledile pesme “Dezodorans“, uz koju su svi u glas pevali, te “Porodica Dolby”, sa poslednjeg albuma, koje se sećamo po simpatičnom animiranom spotu. “Postojano piše napredak”, glasi deo ove pesme, što je upravo i prava rečenica koja će ispisati i naše redove posvećene ovoj skromnoj a u isto vreme po mnogo čemu bogatoj muzičkoj porodici “loših” muzičara. Nadovezale su se zatim odlično nešto sporije pesme “XL”, “Memphis, Mexico“, te čuvena “Balada o Ćutanu Ječmenici” sa prvog albuma.

A onda je došlo vreme za najveće hitove benda. Prvi od njih bio je “Ubiše Pabla”, u toku koje je publika opet skakala i “grmela” iz sveg glasa zajedno sa Nenadom. Bio je vidno zadovoljan. Njegova samouverenost i stabilnost u toku pevanja, te prijatno i opušteno ophođenje prema publici, koje se moglo uočiti, kako tokom trajanja koncerta, tako i nakon njegovog završetka kada se pozdravljao sa njom, su ono što ga “odaje” na prvu. DLM se može pohvaliti istančanim ukusom po pitanju izbora frontmena. Njihovi lični pečati su upravo ono što iznova i iznova čini ovaj bend uvek atraktivnim. Svaki od njih je bio i jeste  jedinstvena “snaga, enerzija”, kako glasi i deo sledeće izvedene pesma “Seaf“. Kao trinaesta, usledila je dugoiščekivana, najljubavnija pesma “Ljubav”, koja je prvenstveno pisana za predstavu Dušana Kovačevića. Ova pesma možda i najbolje oslikava veličinu i punoću ovog benda. On je uvek spreman da nesebično pruža. Nakon nje, naredni deo večeri,  posvetio je opet DLM hitovima sa prvog albuma “Zeka”, “Tolerancija” i “Ljubomora”. Prostor se ubrzo zatim definitivnio pretvorio u “Disko klub”.

Đuskanje bez prestanka, koje je neizostavni deo svake svirke ovog benda, definitivno je i ovaj put doprinelo još većoj euforiji među publikom. Fenomenalna atmosfera, od horskog pevanja u zagrljaju, do skakanja publike koje dovodi i do šutki, uz žanrovski “šareni” gruv, bila je prisutna tokom cele večeri. I iako je gotovo svaka pesma nailazila na jednak prijem kod publike, u ovom trenutku, došlo je do kulminiranja. Osamnaesta pesma “Higijena”, označila je ponovni “beg” u drugi album. A, hit sa njega i hit sa prvog albuma, “Prolećni dan” i  “Dobar dan”, označili su pak zvanični kraj koncerta.

Petnaest minuta do 1 čas, bio je trenutak kada se bend nakon kraće pauze vratio na, od strane svih tražen bis. Odsvirane su još tri pesme i to “Rakovica”, sa poslednjeg albuma, te “Palidrvce” i “Vlade Divac” sa drugog.

“Ako bend zamislimo kao živi organizam, redovni nastupi su sigurno kičma tog organizma. Publika DLM zna da na našim koncertima može da očekuje sve osim tezgaroškog pristupa, neiskrenog stava, tihe muzike, nepotrebne pirotehnike i mekog ispod pupka.”, jednom prilikom je izjavio DLM. Upravo tako je i bilo. Kao i uvek do sada. Kao i ubuduće što će biti, sigurni smo.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.