Izvor: BalkanRock.com, 10.Avg.2015, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen još jedan Šabački letnji festival

Kanda Kodža i Nebojša; Foto: Branislav Milošević

Trinaesti po redu Šabački letnji festival održan je od 6. do 9. avgusta na prostoru šabačke Tvrđave. Tradicionalni festival je i ove godine ugostio velika imena domaće i strane muzičke scene, pri čemu su naravno i neafirmisani bendovi dobili mesto pod reflektorima. Ulaz na festival je bio besplatan. Za posetioce je bio organizovan i kamp, takođe besplatan.

Partibrejkers

U četvrtak, 6. avgusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << ŠLF je otvorio šabački demo bend Power Rangers, simpatični rok sastav koji broji 4 momka. Bend je predstavio autorske stvari, među kojima i pesmu Poslednji solo, posvećenu pokojnom drugaru gitaristi, koji je, nažalost, poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Zatim su nastupili Scordisci, celtic punk bend iz Beograda. Oni su nam doneli malo tvrđi i agresivniji zvuk, prošaran irskim elementima. Publika, tad već brojnija, se zabavila uz zanimljiv sastav bendžoa, harmonike i frule. U prvim redovima mogli su se primetiti verni fanovi obučeni u prepoznatljive irske boje. Scordisci su zatvorili svirku svojim prvim singlom, snimljenim krajem 2014. godine, pesmom koja se zove “Birdie’s song”.

Nešto kasnije, nastupili su prvi najavljeni hedlajneri ovogodisnjeg ŠLF-a, Partibrejkers. Ovaj svevremeni punk rock bend predvođen Zoranom Kostićem Canetom oduševio je svojim pojavljivanjem okupljenu masu željnu poznatih hitova. Nastup je počeo, trajao i završio se energično u kontinuitetu, sa oscilacijama uz pesme “Hoću da znam”, “Hipnotisana gomila”, a na bini se se svojim veselim stavom izdvajao i Nebojša Anton Antonijević, sipajući solaže i prepoznatljive rifove hit pesme “Kreni prema meni” – koju je masa horski otpevala zajedno sa bendom. Početak pesme “Mesečeva kći” propraćen je i ponekim plesom kroz sve prisutne generacije. Cane i drugari, očigledno zadovoljni nastupom, napustili su binu poručujući publici kako su bili sjajni, i kako bi bilo lepo da se sastanu ponovo.

E-play

Posle kraće pauze na sceni nam se predstavio beogradski electro rock sastav E-Play. Publika se proredila nakon nastupa prethodnog benda, ali to nije uticalo na dobro raspoloženje, jer su ljudi uzivali u mešavini psihodeličnog i elektronskog roka. Fanovi su bili očarani kraljicom basa, Majom Cvetković, kao i veselom Kikom, neverovatnim vokalom. Vrhunac večeri je ubedljivo bio najveći hit grupe – “Divan Dan” – koji su svi prisutni propratili. Ovim nastupom je zatvoren prvi dan ŠLF-a.

Drugog dana festivala prvo smo čuli šabacki pank rok bend Sprž. Oni su krenuli svojim putem ka slavi poprilično rano, u Šapcu i okolikni su veoma poznati. Predstavili su nam autorske pesme, nakićene opakim solažama gitare i bubnja, i svima je bilo jasno da momci ne prave greške. Devojčice iz prvih redova bile su oduševljene kada je bubnjarska palica sletela pored njih po završetku svirke.

Drugi demo bend ove veceri jeste bio Plutonia, iz Beograda. Pokrenuli su noge publici šarenim repertoarom, mešajuci autorske sa hitovima Madone i Depeche modea. Bili su veseli, zanimljivi, pomalo romantični i napravili su sjajnu atmosferu.

Let 3

Šabac je bio “oduvan” možda najintrigantnijim sastavom na Balkanu, grupom Let 3, iz Rijeke. “Brkajlije” su se samo pojavile i šou je počeo. Njihov nastup je potpuno raspametio gomilu. Pokazali su koliko su zapravo odlični u svom punk shock rocku, dok su svi vrištali uz pesme “Riječke pičke”, “Kurcem u čelo”, “Vjeran pas”, “Izgubljeni”. Naravno da je najveći hit – “Dijete u vremenu”, pevan iznova i iznova, dokazujući neverovatan uticaj ovog kontroverznog sastava. Frontmen Damir Mrle Martinović je dovodio do suza svojom koreografijom, presvlačeći se nekoliko puta u veoma smešne odevne kombinacije. Tokom svirke su se desile omanje tehničke smetnje, ali je bend izvukao nastup savršeno.

Sledeći koje smo čuli među zidinama tvrđave bili su Dječaci, splitski sastav. Publike nije ostalo mnogo, ali verni fanovi su odlično reagovali. Naravno da su se glasno otpevale najpoznatije pesme – “Narodna” i “Lovrinac”. Neočekivano, pred kraj koncerta desio se tehnički maler – mikseta je otkazala. Smetnje nije bilo moguce tako brzo otkloniti, te je poslednja pesma “Bile Starke”, ostala nedovršena.

U subotu, 8. avgusta, nastavila se dobra zabava. Prvi deo večeri su nas opet fascinirali demo bendovi, ovog puta prvo smo culi Slonz, svima nam u Šapcu poznat alternativni, recimo i indie rock sastav, od ranije poznat pod nazivom Convoy. Momci su promenili pristup, pevali su na srpskom, a ove večeri su nam predstavili svoj novi projekat. U jednom trenutku frontmen je pozvao na binu drugaricu da otpevaju zajedno poslednje tri pesme.

Jura Stubilć i Film

Sledeći su nastupili Johnny Almost, odlicno raspoloženi boy bend iz Novog Sada. Pokazali su nam šta je power pop I koliko je zabavan. U publici je bilo dosta njihovih sugrađana I očigledno vernih fanova. skupina je zadovoljno đuskala, a šarmantni frontmen je navodio na uzdahe devojke iz publike.

Posle pauze dočekali smo legendarni Film, bend svačije mladosti. Nakon njihovog pojavljivanja, na scenu je izašao i sam Jura Stublić. Dovoljno je reći da je prostor bio dupke pun. Slobodno mogu primetiti da su sve generacije bile prisutne, i da se sve pevalo, naravno. Slušali smo “Srce na cesti”, “Mi nismo sami”, “Pjevajmo do zore” i mnoge druge hitove. U jednom trenutku Jura je sišao sa bine ostavljajući bend da odsvira tri pesme od Rolling Stonesa.  Jura se zatim vratio i zatvorio koncert pesmom “Doći cu ti u snovima”, koju su otplesali kako mladi, tako i mame i tate i bake i deke. Provod je bio nezaboravan.

Artan Lili

Artan Lili je nastupio sledeći. Ovaj sastav se skoro probio na muzičku scenu, i oduševljava od nastupa do nastupa, kupeći sve više zainteresovanih slušalaca. Ovaj alt-pop bend iz Beograda je pokazao pravo umeće, bacivši u trans publiku svedenu na najvernije fanove. Zanimljivost je da je bubnjar bio postavljen u prvoj liniji bine, što je svakako za poštovanje, jer se oni uglavnom ne vide u pozadini. Otpevali smo zajedno sa bendom poznati hit – “Ako stanemo tu”.

I kao što se kaze “sve što je lepo kratko traje”, tako smo došli do kraja ovogodišnjeg druženja na ŠLF-u. Četvrti dan, nedelja 9. avgust, otvorio je alternativni, progresivni metal bend Carpal Tunnel iz Šapca. Ovaj sastav postoji približno godinu i po dana i svirali su odabranoj publici, isključivo autorske pesme. Fascinirali su umećem i kreativnim snalaženjem u teškim kombinacijama tonova.

Kanda Kodža i Nebojša

Na bini se zatim pojavio bend Giga Groovy Going Group, fankeri iz Beograda, koji odlično mešaju rock i jazz. Saksofon je izveo savršene solaže uz koje smo svi slobodno đuskali. Ovu vrstu muzike nismo imali prilike da čujemo na ovogodišnjem festivalu, a došla je kao poručeno osveženje.

Prvi hedlajner su bili Kanda Kodža i Nebojša, poznati alternativni rok bend. Oni su gostovali često u Šapcu, te ih mozemo nazvati i veteranima ŠLF-a. Odsvirali su svoje najveće hitove – “Prekidi stvarnosti”, “Kafane i rokenrol”, a pesmu “Štastopojo” publika je otpevala horski sa bendom. U pauzi između pesama pevač Oliver Nektarijević je održao kratki kurs iz mešanja alkoholnih pića, nakon čega je usledio još jedan hit – “Najsvetliji dan”. Fanovi su uživali u psihodeličnom transu.

Bad Copy

Poslednji nastup ovogodišnjeg festivala upriličio je Bad Copy pred omađijanom gomilom. Sva očekivanja su bila ispunjena, kako su Ajs, Sky i Timbe napravili pravu žurku. Publika je čula odlične pesme, repujući zajedno sa ovim hip hop sastavom. Odslušali smo “Idemo odma’”, “Esi mi dobar”, “Ljubav ili pivo”, “Džastin Biberi” i druge, a koncert je zatvoren izvedbom pesme “Metalac”, kojoj je dodata i dobro poznata Ajsova obrada Zvonka Bogdana. Izvođači su sišli sa bine zadovoljni fantastičnom atmosferom u publici, a prvi redovi su od srca molili za bis, međutim zabavi je bio kraj.

Ovim je završen magični Šabacki letnji 2015.godine. Slušali smo kvalitetan zvuk i pili dobro a jeftino pivo. Vidimo se svi sledeće godine, sa nadam se jos većim odzivom.

GALERIJE FOTOGRAFIJA:

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.