Izvor: BalkanRock.com, 11.Avg.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Went – The Great Escape (2016)

U moru nove muzike koja svakodnevno zatrpava tržište, postoje i bendovi drugačije vrste, oni koji su specifični samim tim što postoje i opstaju u okruženju kakvo je ovo naše. Jedan od takvih bendova je i beogradski sastav Went, koji postoji od 2005. godine.

Grupu čine pevač i gitarista, Dušan Filimonović, gitarista Goran Štrbo, Sara Tomić svira bas, dok je Stefan Pejatović na bubnjevima. Iako se žanrovski profilišu kao indie-folk bend, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << muzika koju prave varira od amerikane pa sve do pop-rok aranžmana.

Činjenica da su već više od decenije na sceni, a da su tek ove godine objavili svoj prvi album, više govori o strpljenju i muzičkom sazrevanju, nego o nedostatku kvaliteta. Pre albuma, objavili su tri EP izdanja, održali priličan broj svirki i etablirali sebe unutar „novog talasa“ alternative u našoj zemlji.

Debitantski album „The Great Escape“, koji je njihovo veliko bekstvo na muzičku scenu i kvalitetan prikaz talenta koji bend poseduje, izgleda kao da je delo nekog „matorog“ benda, koji tačno zna šta hoće i kako do toga dolazi. Objavljen je u maju ove godine, a producirao ga je Dušan Filimonović, koji je i tvorac svih tekstova.

Album otvara pesma „Best of Luck“, ritmična balada čija melodija se zabada u centralni nervni sistem slušaoca. Prati je kantri zvuk pesme „Westbound Lane“ koji otkriva lepotu bluz akorda i distorzičnog amalgama. Za ovu, kao i za pesmu „New Year’s 5AM“, snimljeni su spotovi u saradnji sa produkcijom KUD sestre. Zanimljivo je da i spotovi odudaraju od uobičajenog, pa je bend na ovom polju pokazao ingeniozno krativno umeće. „Sun“ je pesma koja odgovara onom gorepomenutom opisu indie-folk pravca, dok „Aftermath“ priliči letnjem ugođaju hladne limunade i dobrog benda sa obližnjeg razglasa.

„The Carrot And The Stick“ je setna rok pesma, čiji je tekst pokazatelj da srpski bend itekako dobro može da se snađe na anglosaksonskom govornom području. Nije zgoreg pomenuti da su sve pesme benda na engleskom, pa je teško poverovati da im to nije maternji jezik. Kako zbog kvaliteta tekstova, tako i zbog fonetike koja igra bitnu ulogu u svopštem ugođaju. „The Platter“ to potvrđuje suptilnim, gotovo koenovskim recitovanjem uz podlogu perkusija i gitare. Da ovu pesmu izvodi, npr. Nik Kejv, već bi bila planetarni hit.

Ako ste od onih koji vole ples u rokenrolu, pesma „The Knacker’s Yard“ je mešavina fokstrota i bluz-takta, a vokal u njoj nalikuje frontmenu grupe Wilco, Džefu Tvidiju.

Sledeće dve pesme („On And On“ i „Postcard“) su nešto tvrđeg zvuka, kao da žele da razdrmaju slušaoca i pokažu mu da bend, pored kvaliteta poseduje i energijski šok. Na talasima gitare, vuku sa sobom u drugu dimenziju svakog ko se odvaži na „veliko bekstvo“. „Blind Lemon Jefferson’s Grave“ je eskapistička ispovest ostavljenog čoveka, koga prati jedino tišina samoće. Na ovoj pesmi nema instrumentalne podloge, pa je čitav fokus na moćnom tekstu koga karakteriše kantri stil pevanja. Ovde izgleda kao da je bend, svesno ili nesvesno, odao počast Stivu Erlu i knjizi „Sa ovog se sveta nikada neću izvući živ“( „I’ll never get out this world alive“, prim aut.). S obzirom na to da protagonista knjige sluša Tonsa van Zenta i Henka Vilijamsa, paralela je još uočljivija.

Na albumu se nalazi  ukupno 12 pesama, a poslednja po redu je amerikana numera „Determined Attempt“, u kojoj bend ostaje dosledan melodičnim prelazima i ozbiljnom zvuku. Iz tekstova isijava zrelost, iako su članovi tek u trećoj deceniji života. Zato je vrlo verovatno da je „The Great Escape“ samo početak, i to više nego dobar početak jednog ozbiljnog benda. Do tada, ovaj album može se skinuti besplatno sa stranice bandcampa.



Spisak pesama:

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.