Vedran Božić i Rock Mastersi sviraju Jimija Hendrixa

Izvor: BalkanRock.com, 17.Nov.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vedran Božić i Rock Mastersi sviraju Jimija Hendrixa

U prodaji je jedinstveno izdanje “Planet Hendrix” Vedrana Božića & Rock Mastersa sa snimkom koncerta održanog u zagrebačkom Vintage Industrial Baru 21. rujna 2013. godine. CD sadrži 18 pjesama rock legende Jimija Hendrixa nastalih u razdoblju od 1966. do 1969. godine poput “Purple Haze”, “Fire”, “Foxy Lady”, “Hey Joe”, “Voodoo Chile” i ostalih u virtuoznoj izvedbi gitarista i vokala Vedrana Božića, basista i vokala Tomasa Krkača >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << te bubnjara Slavka Pintarića, dok se na bonus DVD-u nalaze ukupno 22 video broja.

U popratnoj knjižici smješten je odličan tekst “Vedran Božić ili traganje za Band of Gypsys” Siniše Škarice te ekskluzivne Vedranove fotografije s Jimijem Hendrixom koje je snimila Irena Ruić. Audio i video produkciju izdanja potpisuje Vedran Božić, video je izrađen obradom materijala zabilježenog stacionarnom info kamerom kluba uz požrtvovnu pomoć Pere Sesartića, dok je ideju za naslov dao Tomas Krkač. Autori ostalih fotografija na CD-u su Željko Devčić i Tomislav Sporiš, a dizajn potpisuju Božić i Ana Nikolić Baće.

Vedran Božić jedan je od najboljih i najrenomiranijih domaćih gitarista koji se davne 1969. godine susreo s Hendrixom u Njemačkoj. Iz tog perioda datira i Božićeva fascinacija ovom glazbenom veličinom. O tom su sudbonosnom susretu Siniša Škarica i Branko Vukojević (Džuboks 1976. godine) zapisali: Bilo je to toliko šokantno da, kako to i biva sa zatečenim ljudima, u prvi mah nisu ni shvatili značaj te nevjerojatne epizode. Danima nisu mogli sebi objasniti što se to zapravo zbilo pa danas Vedran o tome govori s respektom, suzdržano, gotovo kao o nečem što se dogodilo drugim ljudima. (…) “Slučajno je došao u klub gdje smo svirali (…) klub gdje se jammalo, radio je do šest sati ujutro, dva benda su svirala, tu su završavali muzičari poslije gaža (…) i tako je on bio nagovoren da odsvira tri, četiri stvari (…) onda smo proveli dva dana s njim pričali, slušali, poslikali se i tako… on je otišao, a mi smo ostali onako u zraku, to je bilo malo nestvarno… Tog susreta se sjećam kao nekakvog sna jer sam bio toliko uzbuđen da mi se čini da sam ta tri dana plovio kroz oblake“.

“Ovaj CD što pokriva esenciju Jimi Hendrix Experiencea, singlove i albume od 1966. do 1969. (koji su Hendrixu po utjecajnom američkom magazinu Rolling Stone donijeli ne samo titulu kralja gitare već i priznanje najvećeg instrumentalista rocka svih vremena), nesumnjivo potvrđuje ono što smo znali o Vedranovom razumijevanje Hendrixove fraze, uporabi wah-waha, feed backa i noisea, o sposobnost da ga ponovi u svakom detalju uključujući i vokalnu maniru. “Planet Hendrix” (naslov CD-a naravno sugerira sliku Jimija kao nedostižna virtuoza, čovjeka s drugog planeta), otkriva bendovski modus vivendi šezdesetih godina. Tajna uspjeha penjanja na ljestvicama popularnosti, tajna zelenog svjetla da uopće možete izaći pod jeftine reflektore nekog omladinskog kluba krila se u vrsnoći reinterpretacije svojih bjelosvjetskih uzora. Vedran Božić u tomu je bio broj jedan, pa tako uglavnom i sastavi u kojima je svirao. (…) Vedran Božić je ono što jest zato što je oduvijek bio “najsretniji da u nekoj prastaroj kočiji putuje i stane gdje zaželi”; istina je da se približio legendarnom axemanu, da je postao njegova srodna duša već onda kada je shvatio da ga ne drži mjesto, da je rođeni glazbenik. A bit će da je to bilo ponajprije u trenutku kada im je Hendrix predložio da se nazovu Band Of Gypsys, time ih na neki način prigrlivši kao svoje. Bio je to sretan trenutak, na simboličnoj ravni i sretan propust. Potragu je valjalo nastaviti”, piše Škarica u knjižicici CD-a.

Petar Vedran Božić rođen je 21. svibnja 1947. u Zadru gdje je završio gimnaziju i srednju muzičku (glasovir). Na rock pozornicu se penje 1963. sa zadarskim VIS-om Kondori. Više je puta proglašavan najboljim gitaristom Jugoslavije i Hrvatske. Godine 1999. dobitnik je nagrade Status za najboljeg hrvatskog gitarista, a 2001. novinarske rock nagrade Crni mačak “za životno djelo”, Mega Muzika dodijelila mu je 2004. posebno priznanje za najveći utjecaj na električne gitariste u rock glazbi. Kao član Timea 2012. dobitnik je Porina za životno djelo, a ove je godine primio i posebnu nagradu Status za 50 godina djelovanja.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.