Umro Alan Vega (Suicide)

Izvor: BalkanRock.com, 17.Jul.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Alan Vega (Suicide)

Pevač kultnog elektronskog dua Suicide i solo umetnik, Alan Vega, umro je u snu, u 78. godini života. Henry Rollins je objavio vest putem svog vebsajta, uz odobrenje Alanove porodice i njenu izjavu o Alanovoj smrti.

U saopštenju porodica ističe da je Alan Vega bio “esencijalni umetnik na svakom mogućem nivou, koji je ceo svoj život posvetio pretapanju svojih vizija u umetnička dela” i koji je “radio isključivo ono što je hteo”.

Alan Vega >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << je bio jedna od značajnijih figura no wave pokreta na koji je imao veliki uticaj, ne samo kao muzičar, već kao i likovni umetnik, kao član radikalnog njujorškog umetničkog udruženja AWC-a (Art Worker’s Coalition), koji je izlagao svoje uticajne avangardne radove 70ih godina.

Zajedno sa Martinom Revom, oformio je grupu Suicide 1970. godine koja je bila jedna od prvih da upotrebi termin punk muzika u reklami za jedan od svojih koncerata. Objavili su pet studijskih albuma, od kojih je najpoznatiji debi album iz 1977. godine, koji se kao i grupa, zove “Suicide”. Album je imao uticaj na mnoge poznate muzičare kao što su Peaches, Lydia Lunch i čuveni Bruce Springsteen koji je bio pod njegovim snažnim uticajem pri pisanju i snimanju albuma “Nebraska”.

Nastavak na BalkanRock.com...






Povezane vesti

Preminuo legendarni muzičar Alan Vega

Izvor: B92, 17.Jul.2016

Pevač kultnog elektronskog dua Suicide i solo umetnik, Alan Vega, umro je u snu, u 79. godini...Henri Rolins je objavio vest putem svog sajta, uz odobrenje Alanove porodice i njenu izjavu o Alanovoj smrti...U saopštenju porodica ističe da je Alan Vega bio “esencijalni umetnik na svakom mogućem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.