Izvor: BalkanRock.com, 24.Jul.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treće veče Demofesta: Ludnica za kraj

Foto: Demofest

Došlo je i poslednje veče Demofesta, a sa njim i finale naših demo bendova. 12 finalista imalo je zadatak i priliku da po poslednji put zadivi publiku i žiri, bilo sa istom pesmom koja im je obezbedila mesto u finalu ili sa nekom novom. Doduše, bilo da su pevali novu ili staru pesmu, bendovi su opet pokušali da daju svoj maksimum i iznesu numeru na što bolji način, što su uglavnom i uspevali.

Nord

Iako s početka večeri nije bilo previše >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << ljudi, u toku nastupa demo bendova “plesni podijum” se polako popunjavao. Demo bendovi su razbudili usedelu publiku i bili jednako dobri kao u svojoj polufinalnoj večeri, ako ne i bolji. Ali, pre nego što je došlo do proglašenja pobednika, svoj nastup je publici pružio prošlogodišnji pobednik Demofesta – Nord.

Ovaj mladi petočlani bend iz Rijeke svoj nastup je otpočeo u 15 do 11 uz pesmu Play restart, s kojom su pobedili prošle godine na Demofestu. Nakon nje su usledile Running man i Ping pong, dok je Kastel već bio prepun publike koja je, kao i prethodne dve večeri, uživala ispijajući poznato Nektar pivo. Odsvirali su i pesmu Remake, a potom i Lo-hi. Momci su zakuvali atmosferu i polako pripremali publiku za proglšenje pobednika, dok su bendovi nestrpljivo čekali u bekstejdžu. Završivši sa pesmom Shadows, sišli su sa bine i proglašenje je moglo da počne.

U 11 i 20, organizatorka Brankica Janković je izašla na scenu i objavila prva tri pobednika. Treće mesto odneo je hrvatski Letarg iz Koprivnice. Iako ova četvoročlana ekipa postoji tek dve godine, iza sebe već imaju i album, a sa svojim pesmama su već navikli i da nastupaju. I sama ova činjenica je pokazatelj da je Letarg samo jedan od mnogih ozbiljnih bendova ovog festivala i da žiriju nije bilo lako izabrati ni takmičare, a ni pobednike.

Seine

Drugo mesto pripalo je beogradskoj Degenezi koja je svoje mesto na Demfestu zasluženo dobila pobedivši na televezijskom takmičenju Bunt Rok Festival samo pola godine nakon osnivanja benda. Ono što je definitivno karaktersitika ove rock četvorke jeste njihova energija koja mora da je bila jedan od glavnih faktora koji su uticali na ovu odluku žirija.

A sad, pobednici. Ne može se sa sigurnošću reći šta je publika očekivala i želela, ali prvo mesto koje je pripalo hrvatskom Seinu iz Varadžina svakako nije neočekivano. Zašto nije i zašto se može reći da su zasluženo dobili prvo mesto? Zbog njihove najspecifičnije karakteristike, a to je originalnost. Naravno, u muzičkoj industriji ne postoji bukvalna orginalnost jer je većina stvari kopija kopije, slično i prerađeno. Mada, ovi momci definitivno daju neku posebnu notu svojoj muzici, a kombinacija glasa Ivana Ščepeca, kojem je ovo već treće učestvovanje na Demofestu, i zanimljiv zvuk ovog benda izgled da su za žiri bili pun pogodak. Bend je još jednom odsvirao pobedničku pesmu, odnosno pesmu sa finalne večeri i ostavio već prepun Kastel da željno iščekuje ZAA.

ZAA

U 10 minuta do ponoći, nekadašnji učesnici festivala popeli su se na binu puni pozitivne enegije koja se videla od samog početka njihovog nastupa. Ono što je možda i najviše doprinelo ovoj količini energije benda jeste seksepil koji je naprosto prštio iz energične Sanje Vučić, i te kakvog vokala ovog benda. Ovoj, može se reći boginji, izgleda ne predstavlja ni najmanji problem da u štiklama peva, pleše, skače i po potrebi hedbenguje. Nastup su počli uz What about, nakon koje su usledile No war i Model. Dalje su opet podigli atmosferu i pokrenuli masu uz Good things. Nakon nje iskoristili su priliku da odsviraju nešto novo i, kako kaže Sanja, još uvek bezimeno. Ova numera bi trebala da se nađe na njihovom predstojećem, četvrtom studijskom albumu, a izgleda da se i publici veoma dopala. Potom su malo usporili uz pesmu Unconditional love, da bi opet, pre nego što su završili digli narod na noge uz numere Rain i Fire, kao i uz novu Irie & Kool. Definitivno bend koji vredi čuti uživo. Nastup su završili s pesmom We.

Bombaj štampa

I zatim, nakon evo 30 godina, Bombaj štampa je ponovo u Banjaluci. Možda je bilo čak i više publike nego na Hladnom Pivu prve večeri. Svirali su neke starije ali i one novije numere, koje se nalaze na njihovom poslednjem albumu koji je objavljen nakon dugogodišnje pauze benda. Svirali su Da li da i Ludnica, nakon koje su usledile Nije nas bilo dugo, Truba i Dubrovački trubaduri. Takođe su bile i pesme Žena koje nema, Palim se na guranje i Mrak i ja. Publika je uživala, a bome i bend. Vesele numere su pokrenule publiku, a zarazna energija Bombaj štampe širila se i van bine. Nakon Ćerka jedinica i Džoging, odsviralu su svoj široko poznat stari hit Često poželim. Pevajući pesme Trese lupa udara i Opet letim sam, bendu se kao iznenađenje za publiku pridružio i momak koji je jednom prilikom svirao sa bendom. Ni to ne bi bilo dovoljno iznenađenje da momak nije bio u kolicima. Publika ga je oduševljeno podržavala i aplaudirala dok je on zajedno sa bendom pevao stihove pesme. Na kraju, uz prikladnu Hajde zbogom, Bombaj štampa se pozdravila sa publikom, festivalom i sa Banjalukom.

Baksuzni Mando Diao. Baš nemaju sreće. Imali su stvarno poteškoća dok nisu došli do Banjaluke. Ne samo da im je let kojim su trebali doći bio otkazan, već su im kasnije i kofere zagubili kad su sišli u Zagreb. Ali, uprkos ovim neprilikama, bend nije otkazao koncert i došao je malo pre nastupa Bombaj štampe. Iako im je koncert kasnio i počeo tek malo posle tri časova ujutru, imajući sve ovo u vidu, stvarno im ne treba ovo kašnjenje uzeti za zlo. Doduše, neki izgleda jesu, jer je ljudi već bilo malo manje. Ali, ona publika koja jeste ostala stvarno se potrudila da bendu ovaj dolazak nije uzaludan.

Mando Diao

Na početku su malo bili tiši od prethodnih bendova ali to uopšte nije smetalo. Dok je publika jedva stajala na nogama, prepun energije, bend kao da je sa čuđenjem gledao publiku koja jedva ima dovoljno snage da nastavi da vrišti. A i kako bi, kad su posle svake pesme bar pet puta vikali Ne čujem vas! Gde ste Banjaluka! I ostale njima slične rečenice koje muzičari izgleda obožavaju da koriste. U svakom slučaju, publika je uživala. Bend je dalje nastavio sa energičnim nastupom uz pesme The Band i Down In The Past, nakon koje je frontmen Bjorn Dixgard sišao do publike, malo uzeo piva od fanova u prvim redovima pevajući poznate stihove. Iz nekog razloga, jedna, očigledno pijanija ekipa napred, imala je potrebu da krene u šutku usred pesme. U tom momentu, bend je sišao sa bine i ostavio nestrpljivu publiku u iščekivanju, dok je vikala i aplaudirala. A na binu su se vratili, ni manje ni više, nego uz Gloria, čije je ime publika rado glasno ponavljala. Jedino je šteta što pevač nije više pevao u sporijem ritmu, jer bi tada njegove odlične vokalne sposobnosti najviše došle do izražaja, kao što se moglo primetiti nekoliko puta uz ovu pesmu. A zatim, Dance With Somebody. Činilo se kao da ceo festival zna stihove. A kad je pevač ovog puta sišao do ograde, počeo je da grli i ljubi publiku, izgleda jednako njome oduševljen kao što je i publika bila njime. Dok je kasnije sama publika ponavljala refren svega četiri puta, stvarno se moglo reći da je to bio momenat za pamćenje. Festival je definitivno doneo pravu odluku ostavivši ovakav neverovatan bend za poslednje veče, a njihov nastup je samo bio šlag na torti ovogodišnjeg Demofesta.

Posle ove tri večeri i ovog “Demofest vikenda”, posetilac mora doći do zaključka da je ovaj banjalučki festival jedan izuzetno dobro organizovan festival sa odličnom idejom koji je pravo mesto gde mladi bendovi, sa puno potencijala, puno energije, entuzijazma i pre svega puno talenta mogu pokazati šta umeju i predstaviti se na pravi način publici koja voli i želi da prati neke bendove koji nisu u toj sferi mejnstrim, izlizane muzike. A poznati bendovi koje publika kasnije ima priliku da vidi samo još više doprinose energiji i vajbu festivala. Sam ZAA je pokazatelj da je dovoljan i taj jedan nastup na Demofestu da bi privukao probranu masu koja zna šta želi i otvorena je za svu vrstu muzike. A na ovom festivalu stvarno može da se nađe ponešto za svačiji ukus.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.