Izvor: BalkanRock.com, 28.Nov.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težina i emocija Torchea u Božidarcu

Torche; foto: Nemanja Đorđević

Sinoć se u Centru za Kulturu “Božidarac” odvio koncert velikana (sludge)metal scene, Torche, koji su uz podršku beogradskih The Schtrebers i bjelovarskih Them Moose Rush, priredili koncert za pamćenje.

Them Moose Rush

Prvi bend koji se pojavio na bini maltene praznog Božidarca, bio je beogradski The Schtrebers. Ovu trojku čine vrlo iskusni muzičari od kojih je sinoć svaki pokazao svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << umeće, ali ne samo svojom tehnikom, već svojom kreativnošću. Može se reći da je bend sam sebi odredio žanr koji sviraju; na fejsbuk stranici piše da sviraju “nadrkanu alternativu” i to nije daleko od istine. Muzika im je puna interesantnih deonica sa dosta dinamičkih varijacija; smenjuju se melodične i čiste gitarske deonice i bučni i agresivni rifovi, nalik onima kakvi bi se možda mogli čuti kod sisačkih ###. Šteta je što je za vreme njihovog nastupa bilo svega tridesetak ljudi što rezultuje u nejasnom i neprijatnom odjekivanju zvuka kroz salu Božidarca, ali kako je nastup odmicao sala se sve više i više punila, tako da se taj problem koliko toliko umanjio. Od pesama koje su od svirale sinoć, izdvojile su se energične “Frank N. Stein” i “Muška ljubav” koje se nalaze na njihovom EP-u “1+1=10“.

Nakon njih su na binu izašli Them Moose Rush iz Bjelovara. Ovaj bend takođe čine tri člana samo što je njihov pristup muzici potpuno drugačiji. Istovremeno su okrenuti i staromodnom i modernom rok zvuku, tako da kombinuju progresivni rok sa zakivačkim rifovima; recimo da su negde između Mars Volte i Toma Morella.Bend je prilično uvežban i od početka do kraja je odsvirao bez greške setlistu koja se u glavnom sastojala iz pesama sa njihova poslednja dva EP-a, “Three π One” i “Three π Two“, od kojih je najbolje zvučala “Dark Sun” sa prvog EP-a. Jedino što je zasmetalo jeste to da su publika i bend nekako bili distancirani za šta i nije bilo razloga s obzirom na to da je njihova svirka bila energična i profesionalna.

Torche

Usledeo je i glavni deo večeri – sludge metal spektakl iz Floride koji nosi naziv Torche. Nakon Them Moose Rush, vrlo brzo su namestili svoja pojačala i mikrofone, i direktno i brutalno su otpočeli svoj nastup sviranjem teškog i masifnog rifa pesme “Sandstorm” na koju se odmah nadovezala “Minions” sa njihovog novog albuma. Pesme sa “Meanderthala“, “Harmonicrafta” i “Restartera” su se smenjivale vrlo brzo, što zbog, u glavnom, kratkog trajanja njihovih pesama, što zbog činjenica da uopšte nisu pravili duže pauze od 5 sekundi između pesama već su ih samo nizali jedne za drugima.

Torche

U startu su priredili sjajnu atmosferu, ali je publika je zaista zaživela tek kada su odsvirali “Kicking” koja se slobodno može smatrati himnom ovog benda. Takođe su zasijale i “Healer“, “In Pieces“, “Reverse Inverted” i “Sky Trials” (mada se realno može izdvojiti maltene bilo koja pesma sinoć odsvirana), kako svojom melodičnošću, tako i svojom težinom. Upravo to je jedan od razlog zašto Torche imaju ozbiljnu reputaciju na sludge/stoner sceni, jer su shvatili da nije dovoljno da bend samo sonično bude snažan, već da takođe ima i dobre pesme i u tim pesmama snažne rifove i melodije. Za kraj su ostavili pesme sa “Restartera” kojima su pokazali da su beskompromisniji nego ikad, naročito izvođenjem pesme “Annihilation Affair” čiji je kraj sazdan od masivnog zida gitarske buke i mikrofonije i tribalnih i monolitnih ritmova nakon kojih niko nije ostao ravnodušan.

Svirali su svega sat vremena i to je bilo idealno jer su za to vreme isporučili skoro 20 pesama. Interesantno je kako su članovi benda bili potpuno opušteni prilikom sviranja i često su se mogli videti osmesi na njihovim licima a to je nešto zaista posebno. Čini se da svetska metal scena previše pati od “preozbiljno si sam sebe shvatio” sindroma. Torche su upravo sušta suprotnost i savršen primer nepretenciozne, spontane genijalnosti u muzici, a imaju podjednako težak zvuk kao i bilo koji drugi žanrovski sličan bend. Jer nisu samo duboko naštimovane gitare i disotrizan bas odraz težine nečije muzike, već i emocije koje umetnici unose u svoje delo, a Torche ih imaju u priličnoj količini.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.