Izvor: BalkanRock.com, 30.Maj.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strela Bitipatibija pokrenula srce Doma Omladine

Foto: Nemanja Đorđević

Sinoć, u Klubu Doma Omladine, beogradska shoegaze grupa Bitipatibi održala je dugoočekivani koncert kojim se vratila na scenu i premijerno izvela nove pesme.

Bitipatibi, grupa sa jedinstvenim zvukom na našoj regionalnoj sceni, koji u svojoj sanjiviosti i melanholiji oslikava atmosferu i osećanja poput likovne umetnosti, dugo je bila van muzičkih dešavanja. „Lešnici divlji“, njihov debi album izdat je 2013. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << kada se bend i povukao. Sinoćni koncert možemo nazvati i povratničkim, ali i nezvaničnom promocijom albuma, koja se do sada nije desila.

Događaj koji su neki čekali čak dve godine, najzad je počeo oko 23 časa. Klub je bio ispunjen do poslednjeg mesta već pri izvođenju prve pesme „Žurka“. U tom trenutka počela je usnula plovidba sa ovim bendom, koji je na najvećem nivou profesionalnosti. Potpuno uvežbani, u saglasnosti jedni sa drugima, pokazali su da predstavljaju skup najtalentovanijih muzičara. Pored Une Gašić (vokal i klavijature) i Ivana Skopuloviča na gitari, koji čine staru postavu benda, sinoć smo imali prilike da vidimo Danila Lukovića (Straight Mickey and the boyz, Škrtice) na bubnjevima, i basistu Dragana Mihajlovića.

S obzirom na to da su bendovi, i članovi srpske scene jako povezani, što muzičkim stvaralaštvom, što privatno, ne dešava se retko da jedan muzičar bude član više bendova, pa čak i na različitim instrumentima. Kako Ivan Skopulovič svira bas imamo prilike da vidimo i čujemo u energičnoj i eksplozivnoj grupi Crvi, u kojoj Ivan iskazuje svoju snagu i agresivnost, kako u sviranju, tako i u kretanju. S druge strane, kao gitarista Bitipatibija, pravi savršen odnos između delova sa mekšim zvukom i malo agresivnijim. Isto to desilo se i sa bubnjarom Danilom koji, za razliku od izvođenja u grupi Straight Mickey, ovde pokazuje odmerenost pri dinamičnom, ali smirenom i tihom sviranju.

Pri retrospekciji koncerta, ne bih znala da izdvojim pesmu koja je manje dobra od ostalih. Da li je „Milutine“ bolja od „Strele“ ili „Teget“ teško je reći. Prema reakciji publike, za nijansu se jesu izdvojile pesme „Andrija“ i „Mi smo od šećera“. Na počecima tih pesama, prisutni su zaista bili energični i bučni, nasuprot hipnozi u kojoj su bili tokom izvođenja. Naravno, bilo je primetno i poznavanje tesktova od strane publike.  Horski su otpevane „Milutine“, „Andrija“, „Mi smo od šećera“,  a pojedini znali su i novi rad grupe. Naime, u toku večeri izvedene su dve nove pesme: „Mali betmeni“ i „Okean“ („U pesku“). „Male betmene“ možemo preslušati u demo snimcima na bandcampu grupe, dok je trenutno za pesmu „U pesku“ samo tekst dostupan. Za sam kraj ostavljene su fantastične numere „Teget“, koja je možda i najmračnija pesma sa albuma, kao i „Zgrade“ u kojoj i Ivan, pored Dragana, svira bas. Bend se nakon povlačenja, zbog preglasne publike i skoro pa zahtevanja od strane istih, vratio na binu i još jednom nam izvo najzapaženije hitove, koji su iz nekog razloga našli najbolji put do slušalaca, „Andrija“ i „Mi smo od šećera“.

Ozvučenje je bilo odlično, jedino što je zasmetalo, kako publici, tako verujem i članovima benda, jeste osvetljenje koje je tokom prve dve pesme bilo poput svetla u pozorištu. Tek na insistiranje prisutnih i grupe, „svetladžija“ je uspeo da uskladi svetlo sa atmosferom.

Koncert je, kao i svaki što može, mogao da ispadne potpuna apokalipsa, uzevši u obzir i period pauze, međutim desilo se potpuno suprotno. Profesionalnost, talenat, energija, emocije i uživanje istakli su se u prvi plan. Jedinstveni vokal Une Gašić prostrujao je kroz sve prisutne i ostavio nas u nekom nežnom i sanjalačkom stanju. Ovo je veliki pokazatelj da grupa zna šta radi, jer svakako nije lako vratiti se na scenu, održati povratnički koncert. Pogotovo kada su ispred vas velika očekivanja. Pod takvim pritiskom, Bitipatibi je izneo sve kako treba. Naravno, podrška nije na odmet, a oni je svakako zaslužuju.

I za kraj, zapravo sve u par reči stane: Bitipatibi se najzad vratio! Nedostajao je beogradskoj sceni i klubovima!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.