Izvor: BalkanRock.com, 22.Maj.2016, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine: Razularene rokenrol zveri

Straight Mickey And The Boyz / foto: Nemanja Đorđević

Veličanstvenost ima najrazličitije oblike, zaista. Svođenje rokenrola na proste činioce čest je hobi domaćih bendova, ali svih mu Maršalovih pojačala, retko ko to ume da radi kao Straight Mickey and the Boyz. Sinoćna koncertna promocija njihovog albuma u Domu omladine bila je kompaktna i dupke puna energije, što je beogradski trojac kanalisao uspešno kroz instrumente.

Kao predgrupa nastupio je odličan >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << šabački sastav Slonz. Takođe trio, Slonz je fenomenalnu energiju glavnog benda najavio maltene ekvivalentnom sopstvenom energijom. Njihov nastup, iako kratak, poslužio je kao savršena uvertira u ono što je u nekom trenutku posle deset časova usledilo u „Amerikani“. Kada su na binu izašli Miodrag, Boško i Danilo, publikom je zagospodarila euforija koja nije jenjavala bukvalno dok bend posle bisa nije sišao sa bine.

Otvorivši koncert sa pesmom radnog naziva „Samo ti“, Cicović i momci bacili su varnicu koja je u publici zapalila vatru koja ni u jednom trenutku nije pokazivala znake slabljenja. Kada je nakon nje bend krenuo da svira prve taktove hita „Ne osećam se dobro“, bilo je jasno da će Amerikana biti natopljena onim znojem kakav samo rokenrol može da prouzrokuje. U njoj je bilo taman onoliko mesta da možete da se probijate kroz masu bez problema, a opet dovoljno ljudi da atmosfera bude ispraćena regularnim rokenrol divljanjem. Budući da su Straight Mickey and the Boyz sinoć davali sve od sebe, publika je sve i uzimala – u koncertu se uživalo i individualno i na nivou kolektiva. Ako je buka nekada mogla da izazove osećaj slobode kod čoveka, to je bilo sinoć. Tri instrumenta, glas i beskompromisnost u izvedbi zaista mogu da izazovu katarzu kao nijedna druga kombinacija ako se upotrebe dobro.

Gotovo primalna glad za životom dolazila je sa bine i uspešno se transportovala na publiku. Ne smanjujući početnu energiju, suprotno svim zakonima fizike koncerata, beogradski trio grmeo je kroz „Crva“ i „Lakši“. Ubitačna kombinacija tri osnovna instrumenta svakog rokenrol sastava ovde je propraćena takvim nivoom harmonične buke da nije ni čudo što kod publike izaziva osećanje koje izaziva. Uostalom, kada na čitavu priču o energiji ovog sastava dodate i činjenicu da je hemija između Boška, Mikija i Danila jaka toliko da odaju utisak jednog bića, jasno je zbog čega ih publika voli. Sa pravom možemo reći da je u pitanju naprljaviji rokenrol koji Srbija trenutno može da ponudi i da bi Staight Mickey and the Boyz mogli da oduševe čak i pokojnog Lemija Kilmistera. Dok je bend svirao stvari poput „Ne“, „Kada“ ili „Fantastične Misli“ publika je doživljavala trans po ko zna koji put. U toj istoj publici se našlo i nekoliko generacija domaćih muzičara i pa čak i starijih poštovalaca rokenrola što je još jedan dokaz o kvalitetu ovog benda.

Zaista, kako reče kraći opis benda na flajeru za koncert, Straight Mickey and the Boyz zvuči kao dvocevka prvobitno korišćena za lov na vukove i da, ima spektakularne efekte. Jedan od njih je i horsko pevanje „Ako nemaš snažnu volju“ propraćeno crowd-surfom među publikom. Privevši koncert kraju, bend je gromoglasno izveo aktuelni singl „Dalek svet“ i preneo zabavnu atmosferu sa spota gotovo bez ikakvih gubitaka. Kada su ovom pesmom završili regularni deo koncerta, sva ona energija koja se nalazila u prostoriji poslužila je publici da bend pozove na bis, koji je doneo još jednu novu stvar, ovog puta radnog naziva „Devojko“ ali i „Napečurenu“ koja je kao i na albumu poslužila za definitivan le fin. I to vrlo razularen kraj. Razulareni rokenrol bi verovatno bio najbolji opis ovog benda da neko nije smislio ono sa dvocevkom. Moćni rifovi, napet ritam i bas koji će vam od skeleta napraviti pihtije zaista su osnova onog pravog sirovog rokenrol drmanja, a to Straight Mickey and the Boyz rade sa tolikim umećem da će vas izbaciti iz koloseka baš onoliko koliko vam je to potrebno. Oni su Bigzovo tajno oružje koje će vas naterati da zaboravite sve što se do sada rokenrolom nazivalo u domaćoj muzici – energija, mišići i znoj koji čine da krv ključa a uši upijaju svaki ton. Najčistija prljavština koja trenutno postoji u domaćem rokenrolu – rajski spoj paklene buke i ovozemaljske čvrstine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.