Šta muzičari slušaju: Zvonka Obajdin (Svemir)

Izvor: BalkanRock.com, 04.Dec.2016, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta muzičari slušaju: Zvonka Obajdin (Svemir)

Zvonka Obajdin, gitaristkinja i lider zagrebačkog sastava Svemir, otkriva za čitaoce portala Balkanrock koji je to muzički albumi oduševljavaju u poslednje vreme, kao i one ploče kojima se uvek rado vraća.

“Nisam od onih koji pomno prate novitete na svetskoj sceni i preslušaju po nekoliko novih izdanja nedeljno, pa čak ni mesečno – više sam tip da, kada naletim na nešto što me oduševi, to slušam intenzivno kroz duži period, a takođe se često i rado vraćam >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << starim muzičkim ljubavima pa nedeljama često vrtim albume koje sam možda već ispreslušala do iznemoglosti u nekim prošlim periodima, ali ih imam opet potrebu slušati. Ako već i pratim neku scenu pažljivije i više obraćam pažnju na nova izdanja, to je onda regionalna scena i lokalni bendovi koje u nekim stvarima ipak više osećam i shvatam, nego možda i objektivno bolje svetske bendove.

Pa, evo nekoliko albuma koje najviše slušam u poslednje vreme, slučajnim redosledom:

Nick Cave and the Bad Seeds – Skeleton Tree (2016)

Fantastičan komad muzike, album koji je sav poput žileta – muzika je na njemu prozračna i neverovatno rasterećena od viška instrumenata, sva od atmosfere i refleksije, i naravno reže do kosti. Volim slušati ovaj album na slušalicama u šetnji pored Save, ogroman je i bezdan poput neba iznad nasipa.

Klinika Denisa Kataneca – Nikta Zorja (2016)

Klinika je već ne znam ni ja koji po redu projekt/bend Denisa Kataneca, čiji rad pratim već godinama, verovatno od samih njegovih javnih početaka. Sve što je Denis do sada radio mi se svidelo, no mislim da je s ovim albumom dosegnuo vrh, sve je ovde bolno prelepo (ili prelepo bolno) – od samih melodija i tekstova pesama, preko vrlo interesantnih aranžmana  koji koriste violončelo, klarinet, kontrabas i druge u ovom žanru ređe korišćene instrumente, do intenzivne emotivne Denisove izvedbe. Album za celi život.

Drive-By Truckers – Brighter Than Creation’s Dark (2008)

Ovaj je jedan od onih albuma kojima se često vraćam. Izašao je još 2008. godine. Nedavno sam s bendom išla na vikend-turneju po Dalmaciji, pa sam ga stavila na stick s kojeg slušamo mjuzu u autu, na putu, čisto da ga se podsetim, i od onda sam ga ponovno zavrtila jedno deset puta. Drive-By Truckersi su baš onakva americana kakvu volim – imaju sve: poetične tekstove, dovoljno elemenata korenske, klasične američke muzike (kao npr. bendžo ili krasne muško/ženske vokalne duete), ali opet i dovoljno distorzija u gitarama i povremeno nekih eksperimenata u pesmama da, slušajući ih, nemam osećaj da se tu samo prežvakava američka conutry-rock tradicija.

Rebel Star – Reka (2015)

Bend na čiji sam oproštajni koncert, bez trunke dvoumljenja, odlučila potegnuti iz Zagreba do Beograda. Svi su njihovi albumi divni, ali “Reka” je poslednji i zbog toga možda najdirljiviji. I ovo je album za celi život.

Velvet Underground – VU (1985)

Dosta sam spominjala Velvete u poslednje vreme jer je trenutno aktuelan singl s našeg novog albuma, “Dunjina pjesma“, svojevrstan hommage Lou Reedu. Ovaj album možda mi nije niti najbolji niti je izvršio najviše uticaja na mene od svega što su Velveti (ili Lou Reed samostalno) snimili, ali ga posebno volim jer ga imam na ploči koju sam kupila još krajem osamdesetih kao uvoznu negde u Zagrebu i dosta vrtela u to kameno, pred-internetsko doba, a i dan danas nije retkost da je zavrtim na gramofonu, ploča je još u savršenom stanju. Možete je videti i u spotu za “Dunjinu pjesmu” (smeh).

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.