Izvor: BalkanRock.com, 19.Jul.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sea Dance ’15: Who See, Viva Vox i Van Vogh zatvorili EXIT avanturu

Van Gogh; foto: Sea Dance

Ko je rekao da mašina radi bolji posao od čoveka definitivno nije bio na nastupu Viva Voxa. Na finalnoj večeri Sea Dance Festivala su na glavnoj bini, pored njih, nastupili Van Gogh, Who See i drugi. Festival je zatvorio holandski muzičar Maduk oko pet sati izjutra.

Organizatori su ponosno saopštili da je Jazom prodefilovalo više od 110.000 posetilaca a da je celu EXIT avanturu, koja uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << i festival na Petrovaradinu, nastup Robbiea Williamsa na Ušću, i Revolution Fest u Temišvaru propratilo 300.000 ljudi.

Who See

Prvi su na scenu izašli momci iz crnogorske hip hop trojke Who See. Njihove pesme “Đe se kupaš” i “Nemam ti kad” koje su svirali večeras uživo, poslužile su kao reklama turističke organizacije Crne Gore i puštana je bezbroj puta tokom pauza u programu na glavnoj bini, sva četiri dana.

Kotorski reperi dočekani povicima publike jednočasovni nastup započeli su pesmama “Kruzer”, “Nisam doma” i “Pušti đaola”. Najveće uzbuđenje u publici, pored gore pomenutih “Đe se kupaš” i “Nemam ti kad”, bilo je uz pesme “Što piješ kad ti škodi”, “Dinamida”, “Bar” i druge. Dejan Dedović (poznatiji publici kao Dedduh) je zamalo zakasnio na sopstveni nastup, jer je dolazeći iz pravca Tivta upao u gužvu prouzrokovanu saobraćajnom nesrećom. Da ipak stigne, pomogli su mu organi reda. Plesom uz pesmu “Igranka” sa kojom su nastupali na Evroviziji 2013. godine, oprostili su se od publike.

Van Gogh

Na scenu su, nedugo zatim, izašli članovi a cappella hora Viva Vox. Ova, da kažemo, grupa, postoji od 2005. godine i u originalu je imala deset članova. Sada, isto toliko godina kasnije, Viva Vox hor broji skoro 40 muzičara. Dočekani su aplauzom, a svoj koncert krenuli su odradom Red Hot Chili Peppersa “By the Way”.

Već na prvim pesmama vidi se uigranost celog hora i to da su savršen sklop. Publika je posebno uživala u pesmama “Jeremy” od Pearl Jama i u “Bohemian Rhapsody” od Queen. Sinoćnji nastup obeležilo je skakanje sa žanra na žanr pa su se među odabranim našli i Rammstein (“Du hast”), Era (“Ameno”) i RATM (“Killing in the name”). Svirani su i hitovi glavnih headlinera festivala, benda Prodigy, koji je nastupio na istoj toj bini prve večeri festivala, poput “Firestarter“.

To da čovek uvek može bolje od mašine poruka je sinoćnjeg koncerta na Jazu. Na poslednjoj pesmi, simbolično odabranoj, “The show must go on”, desili su im se mali tehnički problemi sa mikrofonima, ali to ih nije sprečilo da u punom jeku završe pesmu do kraja. Duboko se poklonivši publici, izašli su sa scene. Nažalost, na zahteve publike da ih puste da odsviraju još, organizatori nisu mogli da odgovore zbog stisnute situacije sa vremenom.

Tačno u 15 do 12 čuo se zvuk instrumenata a sekund kasnije i Đuletov glas. Oni su, van scene, otpevali kratku verziju njihove najpoznatije pesme “Neko te ima noćas”, koju će kasnije izvesti u celosti. Usledila je “Skačem Skači” gde je pretežno mlađa publika razdrmala Jaz.

Na nekoliko pesama poput “Prve i poslednje kapi”, “Vrteška” i “Za godine tvoje” publika je zaigrala lagani ples. Kao uvod u pesmu “Nešto vuče me dole” neke devojke u publici su, na Đuletovu insinuaciju “da se olakšaju tereta”, počele da bacaju brushaltere na binu. Takođe, zapaženu reakciju imala je i pesma “Kiselina”. U publici se moglo primetiti nekoliko grupica oldtajmera koji su energično parirali mlađem delu Jaza.

Uz poruku da uvek ostanemo nasmejani i svoji, Đule je prešao na gitaru kako bi zajedno sa publikom izneo u originalu “Neko te ima noćas”. Za kraj nastupa, uz komentar da ne podnosi biseve, Đule je glasom veterana načinio veselu atmosferu uz neke od najvećih hitova Van Gogha – “Spisak razloga” i “Ludo Luda”. Kao šlag na tortu, poslednju pesmu “Anđele moj brate” otpevao je u bliskom odnosu sa publikom, što se na licima nekih manifestovalo u vidu suza.

Nastavak na BalkanRock.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.