Izvor: BalkanRock.com, 18.Jul.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sea Dance ’15: Gruvanje uz Roisin Murphy, DST i Zemlju Gruva

Roisin Murphy; Foto: Sea Dance

Treće veče Sea Dance Festivala na Jazu obeležili su nastupi nikšićkih punkera D.S.T, Zemlje Gruva i bivše članice grupe Moloko, Roisin Murphy.

Vredi pomenuti i nastupe Dada Selectah, Chay Nelle i Zgoobi Dan na reggae stejdžu. Prema rečima organizatora, sinoć je na četiri aktivna stejdža, među kojima je i reggae, Sea Dance Festival je trećeg dana ugostio preko 30 hiljada ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << .

Zemlja Gruva

Punk bend Društvo Skrivenih Talenata, koji postoji već 24 godine, otvorio je program na glavnoj bini svirajući uglavnom hitove sa svog poslednjeg albuma „Stvarnost je u nama“ izdatog za Balkanrock Records. Nizale su se pesme poput „Đana ljubavi“ kojom su ujedno i otvorili nastup, „Bjekstvo“, „Mi“ i druge. Šutke nisu izostale, ali definitivno najveću prouzrokovala je pesma „U taj sudnji čas“. Na zahtev publike, bend je odsvirao pesmu „Vatra“ a zatim i „Jovanu“. Gledajući staž i iskustvo benda, mogla se očekivati malo veća posećenost. Boris Lješković, vokal ovog benda, završio je svirku pozvavši ljude da im se pridruže na petom jubilarnom Lake Festu u Nikšiću, gde će nastupati u periodu od 11. do 16. avgusta.

Pred početak Zemlje Gruva, obzirom da je vreme bilo prijatno, videlo se kako se polako prostor oko Maina puni publikom svih nacionalnosti. Prednost ovog benda je što svoju muziku prenosi kroz instrumente, pa jezička barijera nije imala nekog uticaja. Ova grupa, koja inače ima 11 članova, sinoć je nastupila u sedmočlanoj formaciji otvorivši nastup pesmom „Da li bi ti“. Smenjivala su se tri vokala a prema njima i hitovi koje su pevali uglavnom sa albuma „WTF is Gruvlend?“. Za vreme njihovog, sat i nešto, dugog nastupa, u publici je već počela da se stvara gužva u pripremi za Roisin Murphy. Publika je sve vreme igrala uz pesme, ali najviše energije se videlo na pesmama „Da bi nam“, „Nisam znala da sam ovo htela“, „Sudopera“ i druge.

Roisin Murphy

Pitanjem „Ima li manijaka među vama kamperi?“ otpočeli su pesmu „Udri jače, manijače“. Smirujuća synth solo deonica u „Manijače“ ostavila je veoma veliki utisak u publici. Muški vokal briljirao je u pesmama „Kako bilo“ i u još jednoj obradi pesme Dina Dvornika „Afrika“. Highlight njihovog nastupa je definitivno bila pesma „Najlepše želje“. Publika je pevanjem iznela celu pesmu on par sa bendom.

Nakon Zemlje Gruva, na red je konačno došla i Roisin Murphy. Čuvena kao prva dama irske muzike i diva modernog 21. veka, ona je definitivno ostavila veliki trag u publici svojim, prema nekima pomalo zastrašujućim, repertoarom. Simbolično dizanje zastave sa njenim imenom privuklo je publiku da se spusti na Main Stage.

Njen nastup na sinoćnjoj, trećoj večeri SDF-a , više je ličio na muzički performans obzirom da se nakon skoro svake pesme Roisin povlačila u pozadinu scene kako bi promenila kostim. Najzapaženiji kostimi su bili impersonacija Gvozdene dame, različite vrste strašila i slično.

Tačno u 23:30, jakom bas deonicom krenuo je nastup. Roisin je grandioznim aplauzom dočekana na sceni. Od samog početka u pesmi „Evil Eyes“, ona je pokazala i dokazala svoj status boginje alternativne muzike, a sledila ju je „Keep it Loose“. Najveći efekat kostima video se u pesmi „Let me Know“ iz 2007. godine, a pored nje tu je bila i „Dirty Monkey“.

Tokom pesama „Leaving the City“ i „Dear Miami“ širom Main Stage-a zavladala je neka neopisiva energija u publici. Dalji repertoar obeležile su pesme u disko ritmu koji je publika vredno ispratila. Najveći utisak na publiku ostavile su pesme „Jealousy“ i „Exploitation“ koju su neki tražili ponovo. Roisin je u toku ove pesme pokazala svoje pevačke sposobnosti šetajući po glasovnoj skali od soprana ka blagom baritonu. Naravno, nije izostala ni strastvena „Pure Pleasure Seeker“. Na trenutnu veliku žalost publike, Roisin je prekinula nastup ranije što je trebalo pod izgovorom da joj „toliko vreme dozvoljava“. Međutim, ovo je bila samo varka obzirom da se minut kasnije vratila na bis sa pesmama „Scarlet Ribbons“ i „Familiar Feeling“ grupe Moloko, kojom je završila svoj repertoar.

Na ostalim binama, prvenstveno na reggae bini istakao se sastav Zgoobi Dan koji je publiku zabavljao do ranog jutra, dok su na Dance Paradise nastupali James Zabiela i Odesza. Večeras vas na glavnoj bini očekuje nastup bendova Who See koji nastupaju od 21h i Viva Vox i Van Gogha koji nastupaju nakon njih. Festival će na glavnoj bini zatvoriti Maduk u četiri izjutra.

Nastavak na BalkanRock.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.