Izvor: BalkanRock.com, 24.Apr.2016, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pank i Rege ruku pod ruku sinoć u Nišu

The Commandos, foto: Ivana Božić

Sinoć je Niš imao prilike da ugosti dva mlada benda iz srca Šumadije, The Socks i The Commandos, u klubu Black Stage prepoznatljivom po žestokim svirkama i sjajnoj atmosferi.Publika se već oko deset skupila u ne tako velikom broju, što se može opravdati umorom od prethodne burne večeri i nedostatkom marketinga, da bi sam početak koncerta stigao tek sat vremena kasnije. Do tada je tenzija prisutnih stvorena iščekivanjem dostigla >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << svoj adekvatan nivo za ono što je sledilo.

The Socks

Spoj hardkorpanka i rege muzike, kakav je na binu doneo sastav iz Velike Plane, The Socks, je svakim minutom sve više oduzimao od podozrenja da je takvo nešto uopšte moguće. Naime, fuzija različitih žanrova koja se udaljava od bilo kakvog matičnog zvuka sinoć je na autentičan način isijavala iz ove četiri duše i približila Nišlijama nešto što bend naziva “Jah Love“. Atmosfera je bila intimna, prijatna i pre svega prijateljska, te nije bilo teško uspostaviti dobru vezu i komunikaciju. Iako relativno mlad sastav, sprovodivši prisutne kroz svoj album prvenac “The Wind“, sinhronizovanim nastupom i pozitivnom energijom pokazali su visok nivo ozbiljnosti i zaslužili brojne aplauze i zadovoljne uzvike. Odlične rege deonice su uljuljkavale atmosferu dok su pank rifovi delovali poput hladnog tuša. Sjajni Uroš nije štedeo ni glas ni facijalne ekspresije, dok su Jelena za bubnjem i Jana za gitarom neprestano mamile uzdahe. Svi zajedno činili su da ljudi živnu, pevaju i da se prepuste muzici uz autorske numere kakve su “Massage from above“, “New wind“, “Jah” ili “Better times“. Stiče se utisak da njihovo vreme tek dolazi i da je potreban veći nivo razumevanja, a onda i promocije, da bi bio veći odaziv publike kada ih sledeći put Niš bude ugostio. “Čarapice”, kako ih nazivaju, su to svakako zaslužile neiscrpnom energijom u toku jednočasovne svirke, te vidnim zadovoljstvom s kojim su napustili scenu i prešli u publiku.

The Commandos

The Commandos, nakon četiri godine koliko nije bio u Nišu, nije časio ni časa i brzim korakom zauzeo je poziciju sa koje je u narednih sat vremena prosipao nešto čistiji zvuk panka i roka. Kao i u slučaju prethodnika, i ovde je izlišno govoriti da barijera između benda i publike nije postojala. Nešto što više liči na kućnu žurku negoli na koncert se nastavilo sa pojačanim entuzijazmom svojstvenom panku. Na repertoaru su se našle pesme kojima momci iz Smederevske Palanke predstavljaju presek dosadašnje karijere. Pri samom početku izveden je singl “Ride on” kao i “Land of dreams” da bi se kasnije utonulo u pesme sa njihovog prvog LP izdanja “Mission: One” kao i obrade od bendova koje Komandosi izuzetno poštuju kakvi su Ramones ili NOFX.  Publika je standarno pozdravljala pesme podignutim pesnicama i pevanjem sa bendom. Očekivano, najburnije reakcije su bile u samom epicentru nastupa gde se našao najnoviji singl “U Meso!“, kao najava za novi album i kao počast preminulom kolegi Radoslavu Slavniću iz benda Vultures. Odmah zatim  “prekinuta je predizborna tišina” vrckavom pesmom nazvanom “Vučić“, kako ju je duhovito najavio Srđan. Momci su znalački šarali po repertoaru, tako da su atmosferu dovodili do ključanja čak i u nedostatku glavne sile kakvu pruža masa. Uvežbana i razigrana svirka nije lišena improvizacije, te su na binu pristupali i neki od posetilaca, koji su prijatelji i takođe muzičari. Sudeći po energiji koju sastav The Commandos sinoć nije štedeo, jasno je da se radi o ljudima kojima su interesi nešto ljudskiji i muzika cilj a ne sredstvo. Kada je zavesa trebalo da se spusti, svima je to teško palo te je izmamljena još jedna pesma koju mnogi pank bendovi rado izvode. Reč je o pesmi “Samoća” od KBO!.

Prijateljska atmosfera koja je vladala tokom čitavog koncerta ukazuje na činjenicu da su ovakva dešavanja prilika za viđanje sa starim i novim prijateljima, kako iz svog tako iz drugih gradova, a prisustvovanje ovakvim dešavanjima ostavlja neprikosnoven osećaj.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.