Izvor: BalkanRock.com, 14.Maj.2016, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obojeni program u Elektropioniru – Vrlo jednostavno

Obojeni program; foto: Branislav Milošević

U osvit izdavanja novog singla „Vrlo jednostavno“, kultni novosadski bend Obojeni Program održao je koncert za pamćenje u beogradskom Elektropioniru. Budući da je bend prolazio kroz razne promene postave i sam je materijal doživeo brojne promene.

U promenjenom aranžmanu, ali uglavnom bez gubitka karakteristične energije, materijal Obojenog Programa je sinoć pokazao da, iako su godine prošle, nije ostario >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << nimalo.

U prostor Elektropionira sinoć ni igla nije imala gde da padne, a koncert je verno najavama počeo oko 22 časa. Otvorivši koncert biserom sa albuma „Verujem ti jer smo isti“, pesmom „Pametni i lepi“, bend je na vrlo lep način otpočeo svojevrsnu komunikaciju sa publikom. U dupke punom klubu, prvih nekoliko redova zdušno je pevalo svaku pesmu od samog početka, što je prizor koji treba doživeti. Kada bend utiče na toliko generacija i ostavi svoj neizbrisivi trag u životima i stare i nove publike, ništa drugo i ne može da se očekuje. Nakon ovog pozdrava trećem albumu, usledila je čuvena pesma „Dejvi“, naravno, u osveženom izdanju sa „Igračaka“ iz 2009. godine. Nakon „Dejvija“, bend je, može se reći, zajedno sa pomenutim prvim redovima izveo i izneo „Prijatelju, kočnice ti ne rade baš sve“, takođe u izdanju iz 2009. godine.

Sledećih sedam numera koje je bend odsvirao bio je sa prethodnog studijskog izdanja „Kako to misliš: mi“. Ovog puta obogaćene sa malo električne gitare, pesme poput „Svaka definicija gubitak je slobode“, „Problem ne postoji“, „Kako to misliš mi“ i „Da li smo naučili živeti u kapsuli?“ izazvale su i više nego prilično dobru reakciju publike. Maltene podjednako oduševljenje i pomenuto zdušno pevanje svake reči, koje zaista nije jenjavalo ni u trenutku kada je bend već svirao dva sata, govore o neverovatnoj povezanosti publike i pesama.

Nakon bloka pesama sa poslednjeg LP studijskog izdanja, usledio je povratak na hitove i proverene favorite publike uz „Obećaj mi“ i „Najbolji prijatelj“, pesmama sa albuma kojima su otvorili novi milenijum. Ove pretežno gitarske numere izgubile su jedan veoma bitan element u svojim aranžmanima promenom postavke benda. Trenutni bilans snaga Obojenog Programa uključuje dve bas gitare, jednu gitaru, bubanj i glas pa ne čudi gubitak na punoći zvuka, posebno kada uzmemo u obzir činjenicu da je u svom najuspešnijem periodu bend imao i elektronsku komponentu. Zvuk u Elektropioniru bio je na uglavnom solidnom nivou, a iza miksete se našao Nikola Vranjković. I pored vrhunskog tonca, prvi redovi su mogli da iskuse neprijatnu zaglušujuću buku koju je stvaralo Bebecovo pojačalo bas, koji u ovakvoj postavci benda uglavnom služi melodičnije deonice. Osim ovih par situacija kada je bas izazivao zvonjavu u ušima, zvuk Obojenog Programa sinoć bio je na zavidnom nivou.

U poslednjoj trećini koncerta, najbolje su funkcionisale pesme „Da li“ i „Mozak“ (naravno da se radi o osveženim izdanjima), ali i „Filadelfija“ sa prvog albuma. S druge strane, nije bilo jasno zašto je bend prepolovio „ABCD avione“, prilično verne osveženom izdanju. Doduše, jedan od najupečatljivijih trenutaka usledio je odmah nakon nje. Naime, u istim onim prvim redovima koji su zdušno pevali svaki stih retko je ko mogao da prepozna najveći hit Obojenog Programa dok Kebra nije počeo da peva. „Kad se neko nečem dobro nada“ je, dakle, doživela najveću muzičku promenu. Jednom kada je svima bilo jasno o kojoj pesmi je reč, euforija se vratila, a bend je završio standardni deo koncerta osveženom verzijom pesme „Nebo, nebo plavo je“.

Prvi bis koji je publika intenzivno zahtevala doneo je „Vi ste ljudi“ (ili „Plafu“ u novijoj varijanti), nakon koje je usledila pesma „981“. Nakon ovog bisa, bend je napravio još jednu pauzu i vratio se na binu da odsvira „Štipaljku“, koja je zvučala vrlo blisko studijskoj verziji, ali i „Ona je tu“, koju su fanovi iščekivali tokom celog koncerta. Za sam kraj, bend je odsvirao svoj najnoviji singl „Vrlo jednostavno“ i u tom trenutku zvučao bolje nego na ostatku koncerta. Nedostajalo nam je izvođenje “Kosmosa u tvom srcu” ili pesama poput “Slobodan i nestvaran” i “Dragon”, ali ne možemo reći da smo nezadovoljni setlistom.

Program nikako nije ono što je nekada bio, ali se promena u muzici benda treba posmatrati kao adaptacija na novo stanje. Možda će neko reći da su se paradoksalno u 2016. godini vratili na jednostavnost i sirovost koja je pratila njihova prva dva izdanja, ali Obojeni Program ima materijal koji se jednostavno dobro „ponaša“ u svakom obliku. Iako melodičnog elementa koji je bio drugi sastojak po važnosti za čuvenu magiju Obojenog programa više skoro i nema, pesme su tu, tekstovi su tu, kao i veoma dobra ritam sekcija koju iznose Vladimir Cinkocki Cina i Bebec, a publike će biti dok bude i dobrih pesama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.