Izvor: BalkanRock.com, 23.Sep.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš je dokazao: Čupa i dalje živi

foto: Vukašin Stanojević

Niš je sinoć u Banovini, jedanaesti put po redu, okupio lokalne rok muzičare kako bi odao počast jednom od svojih gradskih heroja koji je dugi niz godina, do kraja svog života, pomagao mlade bendove i bogatio nišku rokenrol kulturu – Zoranu Radosavljeviću Čupi.

Glad

Uprkos mnogim problemima, koji su zamalo bacili u zaborav ovaj tradicionalni memorijal, on se na kraju ipak realizovao, zahvaljujući ljudima – prijateljima, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << kolegama, omladini – koji još uvek drže u sećanju Čupu i sve što on uradio, počevši kao bas gitarista kultne grupe Galija, zatim vodeći rok klubove „Pan“ i „Rock 69“ i na kraju, kao direktor Niškog Kulturnog Centra, gde je ambiciozno radio na mnogim umetničkim projektima.

Na ovogodišnjem Memorijalu našlo se osam sastava, svih generacija i žanrova. Čast da otvore manifestaciju pripala je iskusnom hard’n’heavy bendu Glad. Bezmalo dvadeset godina ovi momci neguju tvrđi zvuk, što su pokazali izvedbama svojih autorskih pesama, kao što su “Vampir” i “Zona sumraka”. U istom, žestokom maniru, “finiširali” su svoju svirku fenomenalnom interpretacijom Panterine “Cemetery Gates”.

Skupština

Za razliku od svojih starijih kolega, mlađani muzičari oformljeni oko imena Hazel Purple predstavili su se publici kroz par obrada, poput “Sweet Child O’ Mine”, ali i jedne simpatične autorske stvari “Runaway”. Bendovi su imali otprilike po dvadeset minuta programa, što je bilo taman dovoljno da publika, koja je brojila nekoliko stotina ljudi, uživa u svakom ponaosob; da se ne uspava ukoliko joj neki izvođač nije po ukusu, a da pritom čuje različite stilove muzike.

Sledeća dva učesnika Memorijala – jedan tribute, drugi autorski bend – pokazala su šarolikost izvođača. Prvi – Chromatic – izveo je nekoliko klasičnih heavy metal hitova benda koji obrađuju, popularnih “metal bogova” Judas Priesta. Išle su “Green Manalishi”, “Metal Gods”, “Beyond the Realms of Death”… Uz zrele gitarske duele i frontmenove vriskove verno su “skinuli” pesme svojih idola. Na kraju je usledila legendarna “Breaking the Law”, propraćena aplauzom. Naredni su bili Dexter, ovogodišnji pobednici Medijana Balkanrock festivala. Zanimljivi i šaljivi, držali su pažnju prisutnih, pre nego što su se obratili organizatori, koji su zajedno sa Čupinim sinovima uručili zahvalnice pojedincima i organizacijama.

Music Land Band

Nakon toga, koncert se nastavlja kompozicijama dobro poznatih hard rokera iz Pulsa. “Puls” i “Lažima te kupujem” neke su od pesama koje su ostavile pečat u radu benda. Usledila je Skupština. Više od 20 godina muziciranja ogledali su se u obradama “Personal Jesus“ i „Dancing Barefoot“. Svima je fino legla i poznata „After dark“, koju smo prošle godine slušali uživo u originalu. Jedan od najaktivnijih niških bendova, bluz grupacija zvana Jam Station, pokazao nam je svoju fuziju rokenrola, bluza i džeza, tj zašto su toliko traženi. Za sam kraj, zajednički izvedena “Knocking on heavens door” i otvorena bina za sve, uz školu muzike “Musicland studio” i njene simpatične mlade rokere, dali su lep epilog – tradicija se nastavlja, sećanje na Čupu ne bledi i svet na kome je on sam predano radio ostaje mladima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA ČUPINOG MEMORIJALA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.