Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji rif „Cepelina”

Prema glasovima slušalaca Bi-Bi-Si radija, na vrhu liste gitarskih deonica našao se rif koji je Džimi Pejdž odsvirao u pesmi „Whole Lotta Love”

„Vlasnik” najboljeg gitarskog rifa svih vremena jeste čuveni britanski instrumentalista, kantautor i član „Led cepelina” Džimi Pejdž, odlučili su svojim glasovima slušaoci Bi-Bi-Si radija. U izboru 100 najboljih gitarskih rifova ikad, na prvom mestu našao se čuveni Pejdžov rif, koji je odsvirao u pesmi „Whole Lotta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Love”.

Iza najvažnijeg gitarskog rifa našla se gitarska deonica koju je Sleš odsvirao u hitu „Sweet Child O’ Mine” sastava „Guns ’N’ Roses”, dok je na trećem mestu čuveni gitarski motiv Agnusa Janga u pesmi „Back in Black” benda „AC/DC”.

Jedan od najskidanijih rifova ikad, iz pesme „Smoke on the Water” grupe „Dip parpl” je na četvrtom mestu, dok je onaj iz numere „Layla” – „Dereka i Dominosa” peti. Među prvih deset su i oni iz pesama „How Soon Is Now?” („Smits”), „Down Down” („Status kvo”), „Money for Nothing” („Dajer strejts”), „You Really Got Me” („Kinks”) i „Money” („Pink flojd”). 

Bi-Bi-Si Radio 2 napravio je ovaj izbor, rukovodeći se time da upravo rif pesmu čini prepoznatljivom. Iako je kroz istoriju muzike bilo mnogo tih specifičnih motiva, slušaoci su svojim glasovima sačinili listu od 100 najboljih, koja je emitovana pre neki dan na Bi-Bi-Siju, i na kojoj ima šarenolikih pesama, iz različitih žanrova i perioda. Na 100. poziciji je hit „Get Lucky” sastava „Daft pank”, sa zaraznim rifom Najla Rodžersa, a i Majkl Džekson je našao svoje mesto na listi („Beat It”). „Bitlsi” i „Rolingstonsi” su tek na 28, odnosno 27. mestu. Pretekli su ih „Vajt strajps”, „Krim” i „Nirvana”. Legendarni Čak Beri je 17. sa pesmom „Johnny B. Goode”, ispred je sastava „Metalika” sa „Enter Sandman”, a jedan od najvećih gitarista svih vremena Džimi Hendriks stigao je samo do 12. mesta („Purple Haze”).

Džimi Pejdž, koji je, po odlasku iz „Jarberdsa”, 1968. osnovao „Cepeline” sa Robertom Plantom, Džonom Polom Džonsom i Džonom Bonamom, počastvovan je ovom „titulom”:

„Zadivljen sam jer ima toliko dobrih rifova. Sećam se da sam želeo rif koji pokreće, koji će se svideti ljudima i izmamiti im osmeh”, izjavio je Pejdž za Bi-Bi-Si.

Upravo pesmom „Whole Lotta Love” grupa „Led Cepelin” je završavala svoje koncerte. Ova numera, koja otvara drugi album londonskog benda „Led Zeppelin II”, objavljena je u novembru 1969, i jedan je od njihovih najuspešnijih singlova. Uvršćen je na listu 500 najboljih pesama ikad časopisa „Rolingstoun”, dok ga je magazin „Kju” proglasio za treću najbolju gitarsku pesmu u istoriji muzike.

----------------------------------------------

Tužba zbog pesme

Još 1985. godine sastav „Led cepelin” se suočio sa tužbom zbog ove pesme. Madi Voters je 1962. snimio numeru „You Need Love”, koju je za njega napisao bluz muzičar Vili Dikson. Zbog sličnosti u stihovima, „Cepelini” su se, nakon utuženja, vansudski poravnali sa Diksonom. Robert Plant, inače veliki ljubitelj bluza, priznao je da, kada je Pejdž smislio rif, on nije znao kakve bi stihove otpevao:

„I bila je to krađa, koja je, na sreću, debelo plaćena. U to vreme bilo je dosta priča šta uraditi. Jer, pesma je bila ispred vremena i uticajna… Uhvate vas samo kad ste uspešni. Takva je igra.”

J. K.

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.