Izvor: BalkanRock.com, 21.Jul.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metal Church – XI (2016)

Kao što sam naziv albuma kaže, jedanaesto ostvarenje iz radionice, sada već legende Američke metal scene, Kurdta Vanderhoofa. Metal Church je specifičan bend, jedan od onih koji ima vernu publiku, ljude koji ih obožavaju, ili sa druge strane one koji ne mogu uopšte da ih slušaju. To ih je pratilo kroz čitavu karijeru, a ništa se nije promenilo ni sada, 32 godine nakon izlaska prvog albuma, koji nosi naziv kao i sam bend, reklo bi se klasika za osamdesete.

Što se >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << tiče albuma “XI“, definitivno jedan od kvalitetnijih u njihovoj karijeri, brz sa dosta dobrim ritmovima, čvrstim gitarama i kvalitetnim solažama. Svako ko iole voli stari melodični heavy metal ne bi trebao da zaobiđe ovaj album.

Bend od uvodne i zarazne “Reset” stavlja do znanja da ne mari mnogo za trendove, ne želi da bude moderan, već pokazuje kako to stara garda radi, melodično i kvalitetno. “Killing Your Time” je jedna od najboljih na albumu, prava razbijačka sa vokalom koji podseća na Accept, ne toliko kvalitetan, ali o tome nesto više u nastavku teksta. Zanimljiv akustični početak za “No Tomorrow“, na koji se nadovezuje pravi metal tornado. Nešto slično i kada je sledeća pesma u pitanju, “Signal Path“, samo sa malo blažim ritmom, odličnom solažom ali i aranžmanskim rešenjima, ume akustična gitara da zvuči veoma prijatno u metal muzici, samo je potrebno znati kada je iskoristiti.

Sky Falls In” je možda i najlošija stvar na albumu, nekako nedefinisana, očigledan pokušaj poigravanja sa prog metalom. Na nju se nadovezuje veoma zanimljiva “Needle & Suture“, pesma sa dosta agresivnim rifovima. Za one koji su navikli da stari majstor napravi i neku numeru koja vuče više ka hard rocku, tu je “Shadow“, možda malo mračnija, ali taj solo vas nakon što ga jednom čujete kupuje za sva vremena. Taj mrak koji je započeo u prethodnoj, nastavlja se i u sledećoj pesmi, “Blow Your Mind“, teška, mračna, sporija od većeg dela albuma, ali sa izuzetnim bubnjem. “Soul Eating Machine” je onaj standard heavy metala, mid tempo sa zaraznim rifom, više od toga i ne treba.

Dolazimo do, iako ne najduže, definitivno najkompleksije pesme na albumu pod nazivom “It Waits“. Mešavina sporih, pomalo i psihodeličnih deonica sa teškim rifovima, da bi se negde pred solo desila prava eksplozija energije. Bez sumnje najkvalittnija pesma na albumu. Pesma koja zvanično zatvara album je “Suffer Fools“. Moćna, puna energije sa veoma dobrom vokalnom linijom, i sa odličnim refrenom. Solo na sredini pesme je priča za sebe, ono sto većina bendova danas nema, a to je kreativnost, Kurdtu ne fali ni najmanje. Bonus pesma “Fan The Fire” je pravi pokazatelj stare skole, iz nekog razloga me podseća na mešavinu Black Sabbath iz Dio perioda i rad Nemačkih majstora iz benda U.D.O., odlična pesma.

E sad ono što sam napomenuo negde na početku, vokal… daleko od toga da je Mike Howe loš pevač, ali jednostavno tokom celog albuma fali ta neka energija koja bi upotpunila celu priču. Iz pesme u pesmu, u momentu kada očekujete da će njegov vokal prosto eksplodirati, ne desi se ništa, pa samim tim nekako se čini da su pesme malo nepotpune. Sa druge strane, gitarski je ovo jedan od najboljih albuma Metal Churcha u čitavoj karijeri. Produkcija istih je odlična, ali na štetu vokala, tu je definitivno moglo i trebalo više da se uradi. Konačan zaključak, album koji vredi preslušati, i bez sumnje će se neke pesme iznova i iznova vrteti na plej listi.

Spisak pesama:

1. Reset (03:54)

2. Killing Your Time (05:06)

3. No Tomorrow (05:08)

4. Signal Path (07:12)

5. Sky Falls In (07:01)

6. Needle and Suture (04:38)

7. Shadow (04:08)

8. Blow Your Mind (06:28)

9. Soul Eating Machine (04:41)

10. It Waits (05:15)

11. Suffer Fools     (04:54)

12. Fan the Fire (03:46)

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.