Izvor: BalkanRock.com, 19.Sep.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijana Balkanrock festival: Sviraj mi bluz, bratiću

Kolja i Grobovlasnici; foto: Vukašin Stanojević

Bend Dexter pobednici su šestog po redu Medijana Balkanrock festivala koji je, kao i prethodnih godina, održan ispred amfiteatra na keju u organizaciji gradske opštine Medijana i Udruženja građana Balkanrock.

Dexter

Decenijama unazad, kej na Nišavi stecište je mladih: tu se provode večeri tokom najtoplijeg perioda godine (mada, oni najuporniji znali su svojevremeno da tu budu i tokom zime), horski >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << peva uz zvuke akustične gitare i traži neki vid osveženja nakon vrelog letnjeg dana.

Noć se polako spuštala na grad a vrelina se i dalje osećala u vazduhu mešajući se sa mirisom piva, cigareta i reke. Na bini ispred amfiteatra na keju sve je bilo spremno da otpočne još jedan u nizu Medijana Balkanrock festival koji je u osnovi takmičarskog karaktera. Ove godine na festivalu se takmičilo pet bendova različitog žanrovskog opredeljenja.

Red River Valley

Skoro najmlađi bend na takmičenju, Balkanska Pravila, „probio je led“ svojim nastupom. Iako se u početku činilo da podsećaju na još jedan srednjoškolski bend, drugom po redu pesmom koju su izveli potpuno su demantovali tu tvrdnju. U osnovi rokenrol uz koji noga odbrojava taktove sa pevljivim refrenima, iz pesme u pesmu bivali su sve življi i življi.

Bend Dexter postoji i radi već dve godine. Već na samom početku, aplauz podrške gotovo da se poklopio sa prvim taktovima pesme kojom su otvorili svoj nastup. „Ne volim ništa o tebi“, “O, rakijo“ koketirale su sa publikom rasejanom duž amfiteatra na Keju. Harizmatičnim nastupom osvojili su simpatije publike koja ih je nagradila dužim aplauzom.

Alternativni rok bend Red river valley doneo je potpuno drugačiji zvuk. Muški i ženski vokal, ponekad u duetu, ponekad kao lead i back vokal, doneli su dašak grandža i A Perfect Circle momente. Bend je sasvim solidno uvežban i zvuči prilično autentično.

Bitange

Izvođači dobro poznati ovdašnjoj publici, Bitange energičnim i brzim nastupom izazvali su publiku iz prvih redova da naprave nekoliko šutki. Nekoliko momaka koji su bodrili bend ispred bine, imali su majice sa natpisom na leđima: „Ja sam bitanga!“

Kao poslednji takmičarski bend, publici se predstavio Boy Jan sa probranim pesmama među kojima su se našle „Instant“ i „Kako da se naviknem da budem rob?“. Egzotična Keit Chanda na basu celoj priči daje specifičnu notu.

Kolja i Grobovlasnici

Dok je poslednji takmičarski bend svirao svoje autorske pesme, Kolja i Grobovlasnici polako ali sigurno našli su se iza bine a broj ljudi koji je pratio program počeo je da se uvećava. Nakon malo duže pauze Nikola Pejaković Kolja izlazi na binu sa svojim Grobovlasnicima i otpočinje pomalo setno putovanje kroz svoj dosadašnji rad. „Pedofilija“, „Moja perut ima sjaj“, „Disko smrad“, „Mladoženja“ našle su svoje mesto na set listi. Uz komentar da najbolju jabuku pojede najveći krmak najavljena je „I eto, udade se ti za konja“, pojedinci u publici su plesali uz „Mr Jones“, dok je „Volela sam Rajka“ Kolja pevao zajedno sa publikom uz podignute ruke. Za sam kraj ostavljena je poučna kompozicija „Užički heroin“.

Kada su se Kolja i Grobovlasnici zaista poklonili publici i svako krenuo na neku svoju stranu, proglašen je pobednik takmičenja. Stvarajući izvesnu dozu neizvesnosti, predstavnik žirija Nebojša Aranđelović Arči proglasio je pobednika. Po ukupnom broju glasova koji je činio zbir glasova stručnog žirija i glasova publike, za pobednika takmičenja proglašen je bend Dexter. Oni će, između ostalog, već 22. septembra nastupiti i na Čupinom memorijalu. Prema rečima Aranđelovića, jedina dilema tokom sabiranja glasova bila je za treće i četvrto mesto ali ona je razrešena glasovima publike. Vicešampioni takmičenja su Bitange, treće mesto zauzeo je Red river valley, četvrto mesto pripalo je bendu Balkanska pravila, dok je najmanji broj glasova osvojio bend Boy Jan.

Kao nagradu, tri najbolje plasirana benda dobila su snimanje tri numere u profesionalnom muzičkom studiju koje će se, kao i ranijih godina, naći na kompilaciji broj 6 Medijana Balkanrock festivala.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.