Izvor: BalkanRock.com, 27.Sep.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija Eyota u punom Domu omladine

Eyot u Domu omladine Beograda / foto: Nemanja Đorđević

Niški džez sastav, Eyot, sinoć je nastupio pred beogradskom publikom. Karakteristična boja njihovog zvuka učinila je da kroz glavu prolazi samo jedna misao „This is just simply quite stunning“, isto ono što je za Eyot rekao Mike Chadwick.

Ljudi su počeli da se skupljaju dosta rano, a po početku koncerta, već par minuta posle 22 sala Amerikana Doma omladine je puna i gotovo sva >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << sedeća mesta su zauzeta. Kao uvertira za Nišlije nastupa avangardni duo Howling Owl. Inovativni elektro zvuk i prodoran urlik, u skladu sa imenom benda, šire se salom. Publika ih lepo prihvata i nagrađuje aplauzima, pomalo suzdržano ali i to će se ubrzo promeniti.

U pola 11 na scenu izlaze zvezde večeri. Dočekani u iščekivanju i velikim aplauzom momci odmah počinju da oduzimaju dah. Koncert počinju pesmama sa novog albuma „Similarity“, „How Shall the Dust Storm Start?“, „New Passover“ i „Similarity“. Publika nepomično i pomno prati svaki njihov pokret, a na licima muzičara vidi se svaki odsvirani ton. Slede „The Crest of the Wave“, „Coils“ i „Pools of Purple Light“. Mešanje ritmova i moderne teme daju karakterističan zvuk koji opušta i kome se telo samo prepušta. Sinergija melanholičnog senzibiliteta i naboja neverovatne energije pružaju jedinstven osećan fizičke odsutnosti. Veče kulminira uz „Drifters“ i „Firebird“ sa albuma „Drifters“ i „Horizon“ sa istoimenog albuma. Kraj svake numere obeležavaju bučan aplauz i ovacije oduševljene publike, a nakon poslednje pesme „Nirvana“ svi stoje dok salom odzvanja aplauz.

Umesto bisa, momci sviraju premijerno stvar radnog naziva „Helm“, koja će se možda naći na sledećem albumu. Nešto pre ponoći, momci se zahvaljuju i odlaze sa bine, naravno dobijaju još jedan neverovatan aplauz za kraj ovog meditativnog spektakla i predivne večeri.

Pedantna i u ton tačna ritam sekcija uz gitaru i klavijature koje se dopunjuju u efektima glavni su krivci za standardno dobru svirku ovog jazz fusion sastava, a uz predanost kojom sviraju i emocije koje izazivaju u publici nije čudno što ih smatraju najperspektivnijim u njihovoj oblasti. Upravo to, sebe u najboljem svetlu, Eyot je sinoć poklonio Beograđanima.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.