Kad se spoje cirkus i hiphop

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se spoje cirkus i hiphop

Trupa „Sirk eloaz” gostovaće 26. i 27. aprila u Centru „Sava”, a publiku očekuju akrobacije, ples i tačke u kojima igrači prkose gravitaciji

Uz ritmove elektronske muzike, koji su se orili holom Centra „Sava”, dvoje umetnika izazivali su svoja tela do krajnjih mogućnosti.

Stoj dame na jednoj ruci ili nozi, uz potporu muškog partnera, bacanje u vazduh, pri tom uz neverovatne okrete u „brisanom prostoru”, i silne druge akrobacije, ali i atraktivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moderan ples drugog para, i brejkdens u varijanti koja oduzima dah, pa čak i žongliranje sa teniskim lopticama, samo je delić onoga što očekuje publiku u Beogradu narednog vikenda na prvom gostovanju moderne cirkuske trupe „Sirk eloaz”.

Predstavnici medija juče su samo „zavirili” u magičan svet ove internacionalne trupe, ovenčane brojnim nagradama, koja će 26. i 27. aprila u Centru „Sava” izvesti šou „Aj-Di” (ID).  

„Sirk eloaz” predstavljaju neobičan spoj cirkusa sa pozorištem, muzikom i plesom.

Spajaju, zapravo, cirkus sa hiphopom. Svoje veštine umetnici ovog cirkusa nisu samo ograničili na sale i arene širom sveta, već su akrobacijama zapanjivali i stanovnike brojnih metropola, viseći, primera radi, na 200 metara iznad zemlje, ili izvodeći svoje majstorije u podzemnoj železnici.

Kako izgleda kada se dve bande bore među sobom, želeći da pronađu svoj identitet u užurbanom, velikom gradu i zašto na kraju shvataju da teže harmoniji a ne bitkama, samo su neka od pitanja na koja odgovara ova predstava, prožeta neverovatnim akrobatskim tačkama, videće publika u Beogradu, obećavaju, dolazeći do daha, posle kratkog, ali iscrpljujućeg nastupa, umetnice ove trupe Nađa Lamli i Žastin Met-Kroza:

– U našoj predstavi ima toliko uzbudljivih tačaka, a šou je nabijen energijom, i ne znate šta i gde pre da gledate – priča Nađa koja osim što kroz brejkdens pravi čuda sa svojim telom, u predstavi prkosi ravnoteži vrteći se u ogromnom metalnom krugu.

Njena koleginica Žastin koja sa svojim partnerom izvodi silne akrobatske tačke, prevashodno balansiranje na rukama, ali visi iz vazduha i na trapezu, priznaje da njeno „zaduženje” može da bude veoma opasno:

– Moram da imam puno poverenje u partnera da će da me uhvati. I drugu tačku izvodim na velikoj visini, i kada bih kojim slučajem pala, bila bih ozbiljno povređena. Zato su potrebni stalni treninzi, istezanje...

Nađa dodaje da se pre svake predstave zagrevaju po dva sata, ali osim stalnih treninga, za ovaj posao neophodna je kvalitetna ishrana, unošenje tečnosti, ali i dosta sna:

– Ovaj šou je veoma iscrpljujući, i čak i kad se završi adrenalin i dalje radi i nikako ne možete da spavate. Posle šoua, neki od nas nastavljaju sa vežbom, a drugi vole da se opuste uz pivo…

Dve dame, članice ekipe od 15 umetnika iz čitavog sveta, od Engleske, Španije, preko Amerike i Kanade do Koreje, iako kažu da je u njihovoj predstavi mnogo impresivnih tačaka, ipak izdvajaju pokretnu trambolinu gde igrači „prkose” vertikalnom zidu, i poručuju:

– Zapanjićete se!

J. Koprivica

objavljeno: 17/04/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.