Izvor: BalkanRock.com, 25.Maj.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

John Garcia donio dašak pustinje u Zagreb

John Garcia; foto: Marko Plečko

John Garcia zasigurno je jedan od najznačajnijih glazbenika koje povezujemo sa stoner rockom i svime što je kasnije proizašlo iz istoga. Osnivač mitskih Kyussa se nakon raspada benda bavio manje uspješnim projektima poput Unida, Slo Burn i Vista Chino, za razliku od bivšeg suborca Josha Hommea koji je sa Queens of The Stone Age i nakon Kyussa ostao relevantan i ostavio nešto veći trag. U svakom slučaju, kad govorimo o Johnu Garciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << govorimo o glasu koji je obilježio albume “Welcome to Sky Valley”, “Blues for the Red Sun” i “…And the Circus Leaves Town”, svi redom game changeri koji danas uživaju kultni status. Kao takav, Garcia je vječno zapisan na suncu stoner rock pustinje i Zagreb je imao veliku čast ugostiti ga na turneji službenog naziva ‘An Evening with  John Garcia – Unplugged Tour‘.

Bellhound Choir

Riječ je o unplugged turneji na kojoj se izvode stvari sa solo albuma John Garcia iz 2014. godine, uz neizbježnih par stvari Kyussa, u ogoljenoj verziji – akustična gitara i Garcijin vokal.

Večer je točno po najavljenoj satnici otvorio Christian Hede Madsen, kantautor koji se krije iza naziva Bellhound Choir. Christian također njeguje minimalistički pristup, pa je tako u pola sata predstavio svoj materijal samo uz pratnju gitare, sjedeći na kauču koji je bio dio zanimljivo postavljene scenografije od bini, koja je ovom prilikom više podsjećala na dnevni boravak.

Tako je u startu domišljato stvorena intimna atmosfera i probijena svojevrsna granica između izvođača i publike, što je prvotno i cilj ovakvih, akustičnih turneja. Christian ima jako lijep vokal, pjesme imaju glavu i rep, i publika je sa odobravanjem popratila njegov nastup.

Nakon dvadesetominutne pauze, na stage dolazi John Garcia uz pratnju gitariste. Nastup otvaraju sa pjesmom “Kentucky“, benda Hermano. Dobar dio publike je sami početak nastupa dočekao euforično, a Garcia je na trenutke djelovao iznenađen reakcijama. Nakon prve stvari i prvih progovorenih riječi, stvorena je intenzivna veza između publike i izvođača koja nije napuštala klub sve do samoga kraja. John je opisao kako je došlo do ideje za unplugged turneju, a zatim priznao da mu je ovaj pristup dosta zahtjevniji nego standardni bendovski, kada se određene stvari mogu ‘sakriti’ iza glasnoće bubnja, bass gitare i općenito glasnoće benda.

Prvi pravi vrhunac koncerta je došao sa odličnom “5000 Miles“, jednom od zanimljivijih stvari sa solo albuma. Garcia ima još uvijek ima moćan vokal, koji u ovakvim aranžmanima posebno dolazi do izražaja i pokazuje svu njegovu raskoš. Ono što ga vjerojatno muči je izdržljivost, pa je tako uzeo kratku pauzu za vrijeme koje je prateći gitarist Ehren Groban odsvirao zanimljiv instrumental. John se zatim vraća i nastavljamo gdje smo stali. U jednom trenutku na binu poziva mladi par, kojima su odsvirali Kyussov “El Rodeo“. Sljedeći highlight je zasigurno bila “Gardenia“, stvar koja otvara “Welcome To Sky Valley” i koja je popraćena općim oduševljenjem.

Nakon sat vremena svirke, Garcia i Ehren se povlače sa bine, a nakon višeminutnog dozivanja su se vratili na bis i tako dovršili jako dobar nastup. Više puta su izrazili svoje oduševljenje Zagrebom, a John je rekao da je show sniman i da će se naći na novom unplugged izdanju koje izlazi na jesen. Što drugo reći osim – bila nam je čast! Do nekog ponovnog susreta…

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.