Izvor: BalkanRock.com, 05.Dec.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glazbena nedjelja u Zagrebu uz Planet of Zeus i Lord Drunkalot – bogove i lordove rocka

Planet of Zeus

Redoviti posjetitelji rock koncerata u Zagrebu imali su već zadovoljstvo poslušati Grke Planet of Zeus uživo, ali u slučaju da im je to promaknulo ovaj se vikend pružila nova prilika – jučer su Planet of Zeus u pratnji predgrupe Lord Drunkalot održali koncert u KSET-u povodom promocije najnovijeg albuma.

Budući da su bendovi dobili nesretan nedjeljni termin, unatoč njihovoj popularnosti koncert je posjetilo jako malo ljudi. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << to ih nije demotiviralo i svejedno su nam priredili fantastičnu glazbenu večer.

Lord Drunkalot

Kao predgrupa nastupili su Lord Drunkalot koji su se na pozornici odlično zabavljali i između pjesama komunicirali s publikom i pili poprilične količine pive i rakije (čime su i opravdali promjenu imena iz Blåk Monastery). No alkohol im nikako nije pogoršao performans – baš naprotiv. Ova je trojka demonstrirala da zaglušujuće divlje mlataranje po instrumentima nije preduvjet žešće glazbe, a pogotovo je impresivan bio gitarist i pjevač Leo koji je elegantnim prebiranjem po žicama stvarao fantastične, atmosferične solaže i melodije i na taj način spriječio stvaranje monotonije koja se ponekad zna zavući u doom žanr.

Da ne znamo da su dečki naši, pomislili bismo i da su nekakav eksport američke glazbene scene jer vješto barataju tekstovima na engleskom, a i sama glazba zvuči kao mješavina stonera, sludgea, stare Metallice i nečega što bi djeca cvijeća slušala 70-ih. U jednosatnom setu izveli su neke starije, neke novije i neke nikada prije uživo odsvirane pjesme, a publiku ostavili i više nego zadovoljnom i spremnom za glavna lica večeri.

Planet of Zeus posjetili su nas nedavno, a koliko god su se oni svidjeli nama, očito smo se i mi svidjeli njima pa su nas počastili jednim terminom na turneji promocije albuma “Loyal to the Pack”. Ovaj prvorazredni četvrti album benda prelazi granice stoner teritorija u kojem je bend začet i posuđuje elemente heavy metala, funka, groovea, grungea, bluesa i dr. zbog čega je i dobio mahom odlične ocjene i zaradio epitete poput hipnotičan, očaravajuć i eklektičan.

Planet of Zeus

Svirka je i započela naslovnom pjesmom i podignula energiju malobrojnih posjetitelja od kojih su se neki rasplesali, a neki sjeli, pijuckali pivu i uživali u intimnoj atmosferi. Razbili su tok najnovijeg albuma tako što su ga isprekidali starijim pjesmama, ali ipak su odsvirali dobar dio “Loyal to the Pack” albuma uključujući i “Devil Calls My Name”, “Them Nights”, “Little Deceiver” za dečke i “Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself” za djevojke.

Posjetitelji su mogli čuti i (nažalost samo jednu) pjesmu iz daleke prošlosti – “Something’s Wrong” s njihovog prvog albuma “Eleven the Hard Way” izdanog 2008. godine. Pjevač i gitarist Babis Papanikolaou dosta se često obraćao publici između pjesama i zahvaljivao na gostoprimstvu, ali bend se po svemu sudeći držao jedne pristojne nedjeljne satnice, skratio setlistu za par pjesama i pjesme koje inače svira kao bis odsvirao unutar standardnog dijela koncerta, i to “Vigilante” s istoimenog albuma iz 2014. godine i “Vanity Suit” sa “Macho Libre” koje su s razlogom neizostavni dio njihovih koncerata.

Tijekom čitavog nastupa grčki su rockeri bili energični i dali su sve od sebe da svojim najvjernijim fanovima uljepšaju dosadnu jesenju večer, što su i uspješno ostvarili. Iskreno, ne može se reći da je manjak ljudi bio nekakav pretjerani nedostatak – atmosfera u KSET-u bila je zbog toga drukčija, nije bilo one divlje opijenosti glazbom potencirane kolektivnim elanom mase, ali dobili smo priliku naučiti da slušanje ovakve vrste glazbe u intimnijem okruženju isto može biti čista uživancija.

Setlista:

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.