Giant Sand u novembru po prvi put u Beogradu

Izvor: BalkanRock.com, 25.Sep.2015, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Giant Sand u novembru po prvi put u Beogradu

Američki bend Giant Sand nastupiće 29. novembra u Domu omladine u okviru manifestacije Amerikana jesen. Bend koji ove godine obeležava tridesetogodišnjicu karijere dolazi u okviru turneje na kojoj promoviše svoj ovogodišnji album Heartbreak pass, o kome ste imali priliku da čitate i na našem portalu.

Bend je nastao u Tusonu, u Arizoni, tako da pustinjska atmosfera daje pečat svim njihovim albumima, a nagoveštava se i blizina meksičke granice. U njihovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << muzici se osećaju uticaji kantri roka, marijači muzike, gospela, indi zvuka, laganog muziciranja u stilu Leonarda Koena, ali i bučnih gitarskih deonica, kakve možemo čuti na pločama Nila Janga. Uz to, Hau Gelb, lider benda, je odličan pripovedač, što se vidi i po intervijuima koje daje, tako da slušaoce u potpunosti uvlači u svoj svet, zbog čega ponekad imate utisak da se nalazite usred pustinjske oluje, ili pak da sedite kraj logorske vatre i slušate ga dok priča fantastične priče. Otuda se ono što Giant Sand sviraju može slobodno tumačiti kao nešto što stoji između muzike i nekih od sila prirode.

Kroz bend je tokom godina prodefilovao veliki broj muzičara, medju kojima su Džoi Berns i Džon Konvertino, koji su kasnije oformili Calexico. Muzičari koji prolaze kroz Giant Sand su uglavnom Gelbovi poznanici i prijatelji, ljudi koje upoznaje u toku turneja na različitim kontinentima. Time Hau ostvaruje svoj koncept širenja muzike kroz druženje i razmenu ideja, koji često bivaju bitniji od sviračkog umeća onih sa kojima sarađuje. Postave i muzika ove grupe se menjaju na način na koji vetar deluje na pustinjski pejzaž, tako da pri iščekivanju svakog novog albuma publika ima određene smernice, ali nikad do kraja ne zna kakav će konačni produkt biti.

Kao što je muzika benda Giant Sand promenjiva i nepredvidiva, takvi su im i nastupi. Setliste su tu samo kao okvir, a bend svira po sopstvenom nahođenju i trenutnoj inspiraciji, pa na taj način izbegavaju da upadnu u rutinu svirajući isti set svako veče. Zbrog promena setlista i čestih promena članova benda, živi nastupi ovog sastava odišu energičnošću kakvu ne bi trebalo propustiti videti uživo.

Ulaznice po ceni od 800 dinara su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.