Izvor: BalkanRock.com, 21.Jul.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garažni heroji The Magick Godmothers nastupili u Beogradu

The Magick Godmother / foto: Nemanja Đorđević

The Magick Godmothers je engleska supergrupa za koju ljubitelji garažnog zvuka tek treba da čuju. U pitanju su vrhunski underground garažni muzičari iz Tisajda, koji su se skupili iz različitih bendova i napravili jedinstvenu postavu koja razara sve pred sobom. Mada je bend osnovan 2015. godine i na internetu je zvanično objavio samo dve pesme (uz koje se kao “preporučeni” na YouTube nameću još neki amaterski lajv snimci), >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << već su se nekako zadesili u ovaj kraj sveta i, uz brojniju podršku domaće publike nego očekivano (verovatno dobrim delom zbog jeftine karte), sinoć, uz blago kašnjenje, priredili sat vremena vrhunskog garažnog rokenrola u beogradskom klubu Elektropionir.

Bend je odsvirao vrlo konzistentan i energičan koncert što je publika (očekivano) izuzetno dobro primila i konstantno je sa njom vodio vrlo pozitivnu komunikaciju, što kroz muziku i kroz spontane “sing-along” momente, što kroz njegova usmena obraćanja, govoreći kako mu se Beograd jako dopao.

Iako je većini pesama ime bilo nepoznato, kao i same pesme većem delu publike, to nije bilo bitno, s obzirom na to da je bend mnogim aspektima šarmirao, samim tim svirajući dva bisa na zahtev publike, od kojih je prvi bio definitivno vrhunac večeri, gde su se gitare iz standardnog prebacile u niži, otvoreni štim, i na njima razvijao vrlo mračan i prljav rif koji se čas stišavao, čas stvarao bučne gitarske eksplozije. Takođe, izdvojila se i pesma “You’re Gonna Treat This Man Right” koju vodi vrlo jednostavan i upečatljiv rif koji se, kako pesma odmiče, samo transponuje u različite tonalitete. Bitno je napomenuti da je, za razliku od recimo koncerta Žena u Elektropioniru, sada zvuk bio izvrstan i umnogo doprineo celokupnom doživljaju.

Zvuk koji The Magick Godmothers neguju je vrlo “američki” i zasnovan na tradiciji, ali za razliku od mnogih bendova koji misle da je dovoljno od jednog benda da zvuče na određen način, oni shvataju da su bitne i ideje, tako da svaka njihova pesma sadrži neki pamtljiv rif koji ume da se razvuče i na četiri ili pet minuta, ali ne postaje dosadan zbog dinamičke igre koju svaki član benda neguje, kako zasebno, tako i u saradnji sa ostalim članovima.

Zanimljivo je kako se poigravaju pojedinim bluz klišeima i otrcanim rifovima, ali ih čine zanimljivim, zahvaljujući minimalnim, a efektnim modifikacijama, premeštajući određene tonove u njihovom sklopu, skraćujući ih ili produžavajući, samim tim stvarajući gorepomenute melodije. Međutim, ovaj garažni-bluz kombo ima jednu vrlo oštru i angularnu crtu zahvaljujući neretko destruktivnim i bučnim deonicama solo gitariste Jordana Bella (koji izuzetno podseća na Iana Curtisa, kako po izgledu, tako i po ponašanju i izuzetno ružnoj gitari, koja je skoro identična onoj koja se našla u spotu za “Love Will Tear Us Apart”). Brutalna i nepogrešiva ritam sekcija basiste Josepha Bella (Jordanovog brata) i bubnjara Darrena Moorea uobličava ovaj gitarski haos i daje mu neophodnu udarnost.

The Magick Godmothers, pored onoga što je najvažnije, a to je da fantastično sviraju, vode računa o scenskom nastupu (plesni pokreti vođe, gitariste i pevača hrapavog glasa, Timothyja Jamesa Oxnarda kao i njegova vokalna interpretacija su vrlo zarazni i zanimljivi), kao i o tome kako izgledaju na bini. Reč je o bendu koji ima sve predispozicije da u narednih par godina postane vrlo poznat i bitan bend na svetskoj garažnoj sceni i nadamo se da će tako i biti, jer se vidi da su vrlo posvećeni i dosledni muzici kojom se bave, koja je iskrenija i intrigantnija od muzike mnogih modernih pseudo-bluz bendova kojima se žanrovska odrednica dodeljuje samo zbog upotrebe pojedinih tonova, ali ne i zbog emocije s kojom (ne) sviraju.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.