Izvor: BalkanRock.com, 21.Nov.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eklektična energija Novog Sada: CPR, Xanax i DreDDup

foto: arhiva

Sinoć smo u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu prisustvovali nastupu dva novosadska benda – CPR i DreDDup i beogradskom Xanax-u koji su svojim različitim zvucima i raznovrsnim žanrovima – od elektro do rocka i od industriala pa do punka, doprineli dinamičnosti ove večeri i atmosferi u Crnoj kući.

Već pre početka prvog nasupa, koji je otpočeo malo posle 10 časova, pola kapaciteta Crne kuće je bilo popunjeno i ljudi su >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << ležerno iščekivali prvi bend na repertoaru – CPR. Ova bend je poznat i kao najmađi punk bend Novog Sada. Ime benda predstavlja, ustvari, akronim početnih inicijala nadimaka njenih članova, a to su Cipo, Peđa i Rista. Sadašnji sastav benda se sastoji od glavnog vokala i gitariste Nikole Risteskog ‘Riste’, bubnjara i pratećeg vokala Predraga Đorđevića ‘Peđe’ i novog člana ovog benda, basiste Nikole Stojkova, kojem je ova svirka bila prva do sada, kako je u toku izvedbe i izjavio glavni pevač Rista. Svoj nastup otpočeli su pesmom „Devojka sa Vinjak očima“. U toku izvedbe otpevali su 13 pesama, zajedno sa njihovom novom pesmom „They live“. Na pesmi „10 gajbi piva“ je, kao i u toku njihovih prethodnih nastupa, bila šutka ispred bine, koju, kako su ponosno izjavili u toku nastupa, uglavnom otpočinju devojke. Ovaj energičan bend je svoju izvedbu završio pesmom „Bože pravde“ i opet nam, kao i obično, preneo poruku svojim nastupom da punk još uvek nije mrtav.

Sledeći nastup publici je pružio beogradski bend Xanax. Neobičan i zanimljiv sastav ovog benda, sinoć su činile dve analogne klavijature – Ana Janković i Dejan Stanisavljević, bubnjevi Davida Popovića i vokal pevačice Sane Garić. Počevši od sastava, preko nastupa, atmosfere pa sve do pesama, ovaj bend se može opisati jednom rečju – drugačiji. Upravo taj, pomalo drugačiji i neubičajen nastup doprineo je dobroj atmosferi u CK13. Prva pesma na repertoaru im je bila „Ti menjaš prostore“ nakon koje je usledila poznata „Reč iz filma“ uz stihove „Ova tama nije stvarnost“ čiju su istoimenu turneju održali prošle, 2014-te godine. Takođe su izveli svoj novi singl „Realnost“, na koju su samo najverniji fanovi Xanaxa znali stihove. Svoj nastup su završili upravo pesmom „Reč iz filma“ i pokazali celoj publici zašto su poznati po svojim karakterističnim zvucima i pozitivnoj energij.

Kao poslednji bend za to veče, malo posle ponoći, nastupio je novosadski DreDDup otpočevši nastup svojim dobro poznatim mračnim i snažnim zvucima. Postojeći već 18 godina, od nastanka 1997. godine, DreDDup je dosta menjao i razvijao svoj zvuk, ali uvek održavajući i držeći se svog karakterističnog industrial zvuka. Ono što odlikuje ovaj bend je upravo taj intenzivan i moćan ritam sa dovoljnom dozom tajanstvenosti da intrigira i najravnodušnijeg gledaoca. To su i pokazali sinoć publici u Crnoj kući. Svojim teškim, tvrdim i efektnim zvucima, već s početka nastupa, poneli su masu na noge. Bubnjar Franc, basista Malter i gitarista Erik vođeni vokalom Mihajla Obrenova, poznatijim kao MiKKa, pružili su publici nastup nalik ni jednom drugom. Svoj nastup su počeli pesmom „God of FM Stereo“, sa svog četvrtog albuma pod nazivom „DreDDup“, u toku koje se na platnu iza benda prikazivao mračan i pomalo strašan (oficijalni) video ove pesme koji je savršeno prikazao i sibolizovao kako ovu pesmu i izvedbu, tako i celokupan bend i njegov stil.

Počevši polako da se razilaze oko 1 ujutru, gledaoci su otišli zadovoljni i puni, kako moćne energije od DreDDup-a, tako i one pozitivne od Xanax-a, već iščekivajući sledeći nastup ovih bendova. Ono što sledeće možemo iščekivati od ovih bendova je nastup 4. decembra CPR-a na Novom naselju u Novom Sadu i novi album DreDDup-a u toku naredne godine.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.