Dža ili Bu s bendovima No No Instigator i Rabat u zagrebačkom KSET-u

Izvor: BalkanRock.com, 15.Feb.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dža ili Bu s bendovima No No Instigator i Rabat u zagrebačkom KSET-u

Dža ili Bu je punk-rock bend osnovan 1987. u Beogradu i do sada je izdao 7 studijskih albuma te odsvirao preko 600 koncerata širom Europe, a u subotu, 18. veljače, dolazi u KSET. Potporu će im pružiti novo ime na underground sceni No No Instigator i zagrebački band Rabat.

Dža ili Bu je oduvijek bio politički aktivan, a kritika društva i situacije u regiji im je konstantna zadaća. Zbog političkog angažmana već gotovo tri desetljeća sviraju pjesme protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << rata i diktature. Tijekom 90-ih često su bili cenzurirani i privođeni na informativne razgovore.

Istim temama bave se i danas, pa su prošle godine snimili i pjesmu “Diktatore” zbog koje su imali puno problema i otkazanih fetivala širom Srbije. Zbog iznimne političnosti tekstova i represije od strane vlasti, njihova se glazba nije mogla nesmetano slušati pa su hitovi poput “Živeo Staljin i svetska revolucija”, “Ustani i kreni”, “Zanimljiva Geografija” krišom slušani po studentskim sobama. Godine 2012. nastupili su na INMusic festivalu, a ovaj put u Zagreb dolaze promovirati svoj 7. studijski album “Sedma sila“. Prvi singl s tog albuma “Gasio sam mrak” su slušatelji najslušanijeg beogradskog radija Beograd 202 izabrali za hit godine.

No No Instigator novo je ime na underground sceni. Bivši su to članovi nekih minulih zagrebačkih bendova, a broj im varira od dva do četiri. Uz klasičnu postavu bas, gitara i bubanj znaju eksperimentirati i s ritam mašinom. Njeguju lo-fi estetiku, minimalizam, ritmičnost i atmosferičnost. Zvuk im je mračan, utopljen u šume reverba i deelaya. Reklo bi se da sviraju post-punk na tragu ranih Sonic Youtha, Joy Divisiona, ranijeg The Curea, ali i ex-yu dark scene s kraja 70-ih i početka 80-ih kao što su Paraf, Dobri Isak, La Strada i sl. Tekstovi su im na domaćem i engleskom jeziku. Prvi materijali snimani su u sobi jednog od članova. U procesu su snimanja prvog albuma, a u pauzama sviraju po Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Bosni i Srbiji.

Zagrebački band Rabat u sadašnjoj postavi krenuo je s ozbiljnijim radom pred ljeto 2016. u prostorijama legendarnog Mahinog studija u živopisnom prigradskom kvartu Remetinec, svega stotinjak metara udaljenog od najpopularnijeg državnog okružnog zatvora. Članovi benda svoje su sviračko iskustvo godinama stjecali u bandovima kao što su Rizol, Bombarderi, Southern Alias Trio, Patareni, Komesari, Alkotest, Problem Child, Lobotomy itd. Slični svirački afiniteti članova definiraju otprilike i Rabatovu zvučnu sliku koja se može svrstati u ladicu old school punk-rocka. Upravni odbor ove neprofitne udruge čine: Marko Gregoraš (bubanj), Venko Burčul (bas), Robert Mahović (gitara) i Robert Šujević (vokal I gitara).

Cijena karte za ovaj koncert u pretprodaji bit će 25 kuna, dok će na dan koncerta iznositi 35 kuna. Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn). Šank na dan koncerta radi do ponoći.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.